BIOS’unuz Güncel mi? BIOS Güncellerken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

by Ayse Genc
BIOS

Genel olarak, bilgisayarınızın temel giriş / çıkış sisteminin bu kadar sık ​​güncellenmesi gerekmez, ancak bazen bilgisayarınızın BIOS’unu görüntülemeniz ve hatta düzenlemeniz gerekir.  Bilgisayarınızın temel giriş / çıkış sistemi – BIOS – ana kartınızdaki küçük bir yongada bulunur. Bilgisayarınızın bir işletim sistemine önyükleme yapmasına olanak tanıyan en temel talimatları yönetir. Zaman zaman, bilgisayarınızın üreticisi belirli iyileştirmelerle BIOS için güncellemeler sunabilir. Bu güncellemeleri nasıl kurabileceğinizi yazımızda açıkladık.

BIOS

Genel olarak, BIOS’unuzu bu kadar sık ​​güncellemenize gerek yoktur. Yeni bir BIOS yüklemek, basit bir Windows programını güncellemekten daha tehlikelidir ve işlem sırasında bir şeyler ters giderse, bilgisayarınızı kullanılmaz hale getirebilirsiniz. BIOS güncellemesi yaparken dikkatli olmak önemli. BIOS güncellemeleri genellikle yeni özellikler veya büyük hız artışı sağlamadığından, muhtemelen yine de büyük bir fayda görmeyeceksiniz. En yeni BIOS, güvenlik yamaları, kullanmayı planladığınız yeni donanım desteği veya günlük kullanımınızı rahatsız eden bir hatayı gidermediği sürece, en iyisi onu olduğu gibi bırakmanızdır. Bu kategorilerden birine girerseniz ve BIOS’unuzu güncellemeniz gerekiyorsa, bunu nasıl yapacağınızı aşağıda bulabilirsiniz.

Bu arabirimde gezinmenin bilgisayardan bilgisayara biraz farklılık gösterebileceğini unutmayın. Bu yüzden size tam olarak neye tıklayacağınızı söyleyemesek de, aşağıdaki talimatlar sizi yine de doğru noktalara götürecektir.

BIOS

Dell, HP veya Lenovo gibi bilgisayarınızın üreticisinin web sitesine gidin ve Destek sayfasını bulun. Kendi bilgisayarınızı oluşturduysanız, Asus, Gigabyte veya MSI gibi ana kart üreticisini arayabilirsiniz. Ardından, model numarasını veya seri numarasını arayarak özel bilgisayarınız için destek sayfasını bulun.  Destek sayfasını bulduğunuzda, indirmeler veya sürücüler için bir bölüm olmalıdır. Oraya gidin ve BIOS veya UEFI güncellemelerini arayın. En son olanı indirin ve birlikte gelen talimatları kontrol edin. Genelde aşağıdaki iki işlemden birini seçmeniz gerekir.

Flash Sürücüyü Biçimlendirme

Birçok bilgisayarda (özellikle eski olanlar), bir flash sürücüyü biçimlendirmeniz, yeni BIOS dosyasını ona kopyalamanız ve BIOS kurulumuna girmek için bir tuşa basarak bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekir.  BIOS’a girdikten sonra, bir güncelleme genellikle sisteminizi varsayılan ayarlara döndüreceğinden, geçmişte değiştirdiğiniz tüm ayarları not edin. Gerekirse her menünün ayrı ayrı fotoğrafını çekin. Ardından, aygıt yazılımınızı güncelleme seçeneğini arayın ve flash sürücünüzdeki dosyayı kullanarak güncelleme yardımcı programını çalıştırın. Yine, bu süre içinde işlemi kesintiye uğratmamaya veya bilgisayarınızı kapatmamaya çok dikkat edin. Aksi takdirde bilgisayarınızı kullanılamaz hale getirebilirsiniz.

BIOS ‘u Windows ile Güncelleme

HP gibi bazı üreticiler, kendi yazılım güncelleme yardımcı programları aracılığıyla güncellemeleri sunacaktır. Güncellemeyi çalıştırmadan önce BIOS kurulumuna girmeniz gerekmediğinden, bu güncelleme işlemini çok daha kolay hale getirir.

BIOS

Yukarıda gösterilen üreticinin sitesinden bir EXE dosyası indirmenizi gerekir. Bİlgisayarınızı yeniden başlatmak yerine, güncelleme programına çift tıklamanız yeterlidir. Sizin için yeniden başlatma ve güncelleme sürecinden geçecektir. Her iki durumda da, saklamak istediğiniz ayarları not almak için güncellemeyi çalıştırmadan önce BIOS kurulumuna girebilirsiniz. İşlem başarıyla tamamlandığında ve herhangi bir ayar değişikliği yaptıktan sonra, BIOS güncellemesinin sunduğu iyileştirmeler veya düzeltmelerle bilgisayarınızı normal şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videolu anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...