Alphabet

by Ayse Genc
alphabet

Google’ın Çatı Şirketi: Alphabet

İki doktora öğrencisi tarafından 1996 yılında Kaliforniya’da kurulan Alphabet, yapay zeka ve daha farklı alanlarda faaliyet yürütmekte. 2015 yılında Google’ı da çatısı altına aldı. Şirketin piyasa değeri bir trilyon doları geçmiş durumda.

Asıl kuruluş amacı, Google’ın yönetimini basitleştirmektir. Google ve farklı sektördeki bütün şirketleri birbirlerinden ayrıldı ve 2015 yılında Alphabet çatısı altında toplandılar. Yönetim şekli basitleşti ve Google’ın diğer şirketler ile sürekli ilişkilendirilmesinin önüne geçilmiş oldu.

Küçük çaplı arama motorundan, dünyanın en büyük arama motoru haline gelen Google’ın ana şirketi Alphabet, çeşitli yatırımlar ve teknolojiler ile büyümeye devam ediyor.

Alphabet Altındaki Büyük Şirketler

Verily: Sağlık ve teknoloji alanında çalışmalar yapıyor.

Calico: Sağlık ve biyoteknoloji alanında olan firma daha çok yaşlanmayı önlemek ve sağlıklı yaşlanma konusunda araştırmalar yapmakta.

Waymo: Otonom araçlar alanında çalışmakta.

DeepMind: Yapay zeka konusunda uzmanlaşmış olan şirket 2014 yılında Google tarafından satın alındı.

X: Alphabet X olarak da anılan şirket, gıda temini, lojistik, sağlık ve temiz enerji alanında çalışmalarına devam etmekte.

Yeni Nesil Robotlu Tarım

Son olarak yeni teknolojilerinden biri olan robotları ile tarım sektöründe de fark yaratmaya devam ediyor. Alphabet’in X adlı şirketi bünyesinde ‘Mineral Projesi’ adı altında üretilen robotlar, tarladaki ürünlerin analizlerini yaparak çiftçilere üretimi ve verimi arttırmaya yardımcı olacak. Robotların dikey ayakları ile analiz yapmalarına olanak tasarımı sayesinde, ürünlere zarar vermenin de önüne geçilmiş oldu.

Projenin sorumlusu ve lideri Elliott Grant, “Tarım sektörünün, daha iyi araçlar kullanarak, gıdanın üretilme yöntemini dönüştüreceğini umuyoruz” açıklamasında bulundu.

Gün geçtikçe gıda ihtiyacının artmasıyla, tarımda sürdürülebilirliği amaçlayan proje ekibi projeyi, Her bir mahsulü inceleyip, ihtiyaç duyduğu şekilde besleyebilseydik, tarımsal üretimdeki çevresel ve genetik faktörleri çözebilseydik neler olurdu?” sorusundan yola çıkarak geliştirdiklerini ifade etti.

Tarladaki ürünleri tekil olarak nasıl geliştiğini ve çevresine verdiği tepkileri analiz etmek için tasarlandı. Geçtiğimiz yıl çilek ve soya fasulyesi tarlalarında çalışan robotlar, ürünleri incelerek ve hepsinin tek tek analizini yaptı. Tüm mahsulü kalitesine göre ayırmayı başaran robotlar, yapraklarını genişliğini, meyvelerin botunu ve ekinlerin boyunu da analiz edip, kayıt altına alabiliyor.

Arjantin, Kanada, Güney Afrika ve Amerika’daki çiftçiler çalışmaya başlayan proje yetkilileri, robotların ne aman seri üretime geçeceğini ve satışa sunulacağı hakkında bir açıklamada bulunmadı.

Related Posts

Yorum Bırakın...