Kripto Para ve Diğer Sanal Varlıklara Vergi Mi Geliyor?

by teknohall
kripto-paralara-vergi

Her geçen gün dünya değişiyor, bir gün öğrenme şekillerden bir başka gün spordan bahsediyoruz. Dünyanın özellikle son birkaç yılda yoğunlaştığı değişimlerden biri de yatırım ve harcama. Yatırım, harca veya tüketim bir ihtiyacı giderirken temelde bir takas işlemi gerçekleştiriyoruz. Bu işlemi de “para” adını verdiğimiz banknotlar aracılığı ile yapıyoruz. Para, temelde defterdekinden hiçbir farkı olmayan bir kağıt parçası. Ancak balya balya kağıtları kilitli çantalara koymamıza veya daha doğrusu bu kağıda değer atfetmemizin oldukça geçerli bir nedeni var: güven. Merkez Bankası tarafından basılan kağıtlara ya da küçük metallere aslında sahip olmadıkları değeri atıyor olmamızın nedeni bu kağıdın karşılığı olduğuna güvenmemiz.

kripto-paralara-vergi

Peki ne oldu da Merkez Bankası ile hiçbir ilişiği olmayan “kripto para” değer kazandı? Yanıt aslında çok da kompleks değil. Kripto paranın değer kazanmasında birkaç neden var. Biri, kripto para kullanılarak yapılan işlemlerin takip edilemiyor olması. İllegal veya değil kripto para ile yapılan işlemlerin nasıl ve kimler arasında gerçekleştiği bilinemiyor. Bir diğeri ise bankalar arası transferde yüksek meblağlarda vergi kesintisi ve zaman kaybının olması.

Kripto para uzun bir süre vergiye tabi değildi. Ancak 29 Eylül 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan habere göre artık kripto para gibi sanal varlıklara da vergi gelecek.

“Sanal Varlıklar” Tanımı Kripto Paralar Dışında Neleri Kapsıyor?

Sanal varlık kavramı da elbette her şey gibi değişti ve anlamı da daraldı. Eskiden binary sistem içinde (yani dijital ortamda) var olan ve kullanılan her şey bir tür sanal varlıktı. Ancak dünyanın ve elbette teknolojinin değişmesi ile bu kavramda da değişiklikler oldu. Sanal varlık kavramı artık sanal ortamda saklanan ve finansal bir karşılığı olduğu kanıtlanabilen her şeyi kapsıyor.

kripto-para

Vergilendirme işleminin nasıl olacağı ise henüz belli değil. Hatta dahası kripto paraların bunun içinde yer alıp almayacağı da belli değil. Kripto paralar kesinlikle sanal varlık kavramı içinde yer alıyor ancak Resmi Gazete’de yazan haber henüz açık bir şekilde nasıl bir vergilendirmeye gidileceğinden bahsetmemiş. Yani diyebiliriz ki şimdilik herhangi bir vergiye tabi olmayan kripto paralar için vergilendirme çalışmaları başlatılmış. Elbette kullanım amaçlarından biri de vergiden kaçınmak olan ve sanal ortamda bulunan bir varlığın vergilendirilmesi de pek kolay, hızlı ve takip edilebilir olmayacaktır. Neler olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Related Posts

Yorum Bırakın...