Bugünkü yazımızda bilgisayarda nasıl sanal disk oluştururuz konusunu ele alacağız. İster Windows 10 olsun ister Windows 8 olsun, aynı yöntemle bilgisayarınızda sanal disk oluşturabiliriz. Yazımızda aynı zamanda oluşturduğumuz sanal diski nasıl bilgisayarımızdan çıkartabiliriz konusunu da anlatacağız. Sanal disk oluşturma adımlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Adım 1: Sanal disk oluşturmak için uygulayacağımız ilk adım Başlat’a tıklayarak arama kısmına bilgisayar yazarak, bilgisayar yönetimi menüsünü açmak. Bu menüyü açtığımızda karşımıza Windows sistem özelliklerinin ve kritik ayarlarının bulunduğu bir ekran çıkıyor.
Adım 2: Disk Yönetimi seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Disk yönetimine geldiğinizde burada bilgisayarınızda yüklü tüm diskleri görebiliyorsunuz. Disk yönetimine sağ tıklayıp SSD oluştur seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Eğer SSD disk kullanmıyorsanız VHD disk oluştur şeklinde bir seçenek gelebilir, ona tıklayabilirsiniz.
Adım 3: Bu adımda sanal diskinizi hangi konumda tutmak istediğimizi soruyor. Göz at dedikten sonra soldaki seçenekler bölümünden diski seçip dosya adını belirledikten sonra kaydet diyoruz. Bu adımda isim belirlendi ancak sanal diskimiz daha oluşmadı.
Disk Boyutu Belirleme
Adım 4: Bu adımda ise sanal diskimizin boyutunu belirliyoruz. Kullandığımız diskin boş alanı kadar sanal disk oluşturulabilir. Örneğin 200 gb yer varsa sanal diskimizi en fazla 200 gb boyutunda oluşturabiliriz. Boyutu megabayt, gigabayt ve terabayt cinsinden de bunu belirleyebilirsiniz.
Not: Belirleyeceğiniz boyut 2 terabayt boyutundan büyükse sanal diskinizi VHDX biçimini kullanmanız gerekiyor. Ancak sanal diskiniz 2 terabayttan küçükse VHD biçimini kullanabilirsiniz.
Adım 5: Alt kısımda sanal sabit disk türünü seçmemiz gerekiyor. Burada iki tür sanal sabit disk türü var. Sabit boyutlu ve dinamik olarak genişletilen. Eğer sabit boyutlu seçeneğini seçerseniz siz içine hiçbir dosya atmasanız bile kullandığımız disk boyutunu seçtiğimiz diskte rezerve eder. Dinamik olarak genişletilen olanı seçerseniz diskimizin boyutundan ne kadar kullanırsanız seçtiğiniz diskte o kadar yer kaplar. Bu yüzden dinamik olarak genişletilen seçeneğiniz öneriyoruz.
Adım 6: Disk türünü seçtikten sonra disk oluşturdu ancak bilgisayara henüz bağlanmadı. Bunun için oluşturulan sanal diske sağ tıklayarak diski başlat diyoruz. Gelen ekranda hiçbir şeyi değiştirmeden tamam seçeneğine tıklıyoruz. Bu adımla oluşturulan disk bilgisayara bağlanmış oldu.
Adım 7: Bu son adımda oluşturduğumuz diske sağ tıklayarak, yeni basit birim kısmını açıyoruz. Açılan sekmede ileri diyoruz. Burada oluşturduğumuz sanal diskin bilgisayarda hangi harfle isimlendirmek istediğimizi seçiyoruz. İsimlendirdikten sonra tekrar ileri seçeneğine tıklıyoruz. Bu sekmede birim etiketini oluşturup ileriye tıklıyoruz. Ve son olarak sol alt tarafta oluşan sanal diskin bildirimi geliyor. Bu şekilde sanal disk oluştu ve bilgisayara bağlandı. Bilgisayarımıza girerek sanal diskimizi görebiliriz. Buraya dosyalar atabilir veya klasörler saklayabilirsiniz.
Bilgisayardan Sanal Disk Kaldırma
Sanal diski ihtiyacınıza göre oluşturup daha sonra tekrar kaldırabilirsiniz. Diske sağ tıklayarak seçeneklerde çıkar kısmına tıklıyoruz. Çıkara tıkladığınızda disk silindi ancak içindeki dosyalar silinmedi. Aynı bir USB belleği çıkarır gibi sadece disk silindi.
İhtiyaç duymadığınızda sanal diski silmek istediğinizde öncelikle çıkar diyoruz. Daha sonra sanal diskimizi hangi diskte açtıysak o diske gelerek oluşturduğumuz sanal diske shift-delete diyoruz. Çıkan sekmede silmek istediğinize emin misiniz sorusuna evet diyerek sanal diskimizi tamamen siliyoruz. Bu şekilde yapılan sanal disk silme işleminde içinde bulunan dosyalar da silinecektir.
Daha sonra tekrar kullanmak istediğinizde Disk Yönetimi kısmına gelip sağ tıklayarak SSD ekle diyoruz. Çıkan sekmede Göz at yazdıktan sonra çıkan menüde sanal disk hangi diskte kurulduysa, ona gidip sanal diski seçmeniz ve ardından tamama tıklamanız gerekmektedir. Böylece çıkarılan disk bilgisayara tekrar açılmış oldu.
Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Konu ile ilgili videolu anlatım seçeneğini de isterseniz, altta bulunan YouTube adresimize giderek izleyebilirsiniz. Her zaman güncel ve özgün içeriklerimle karşınızda olmaya devam edeceğiz. Yazımızı ve videomuzu beğenirseniz, beğenerek ve abone olarak bize destek olabilirsiniz.
Farklı ipuçları ve incelemeler için diğer yazılarımızı da okumayı unutmayın.