WhatsApp ’a Türkiye Tarafından Anti Tröst Soruşturması Başlatıldı

by Ayse Genc
whatsapp

Uygulamanın yeni gizlilik şartlarının endişelere yol açması ve bazı kullanıcıları alternatifler aramaya sevk etmesi üzerine Türkiye, pazartesi günü Facebook ve popüler mesajlaşma hizmeti WhatsApp hakkında bir anti tröst soruşturması başlattı.

Türkiye Rekabet Kurulu, uygulamanın gizlilik politikalarını güncelledikten ve çoğu hafta sonu alternatif mesajlaşma hizmetleri arayan yerel kullanıcılar arasında endişeleri dile getirdi. Daha sonra pazartesi günü Facebook ve popüler mesajlaşma hizmeti WhatsApp hakkında bir anti tröst soruşturması başlattı. Rekabet Kurulu yaptığı açıklamada, WhatsApp’ın uygulamanın Facebook ile daha fazla veri paylaşmasına olanak tanıyan yeni kullanım gereksinimlerinin soruşturma tamamlanana kadar askıya alınması gerektiğine karar verdi. Kurul, politika değişikliğinin, şirketlerin piyasa hakimiyet pozisyonlarını kötüye kullanmasını önlemek için tasarlanan Türk rekabet yasalarını ihlal edip etmediğini değerlendireceğini belirtti.

Dünya çapında 2 milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp, geçen hafta kullanıcıların telefon numaralarını ve konum verilerini pazarlama amacıyla ana şirketi Facebook ile paylaşmayı kabul etmeleri veya mesajlaşma hizmetine erişimlerini kaybetmeleri gereken bir politika güncellemesi yayınladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde hukuk profesörü ve İfade Özgürlüğü Derneği’nin kurucularından Yaman Akdeniz, Facebook’un kurulun askıya alma talebine “uyması gerektiğini” söyledi.

Facebook’ta WhatsApp’ın başkanı Will Cathcart, cumartesi günü bir Twitter başlığında bu tür eleştirilere yanıt vererek mesajlaşma hizmetinin özel iletişimlerde uçtan uca şifreleme sağlamaya devam edeceğini belirtti. Bunun yerine Cathcart, güncellenen şartların WhatsApp’ta müşteriden işletmeye iletişimi kolaylaştırmak için tasarlanmış yeni çevrimiçi alışveriş ve ödeme özelliklerini yansıttığını söyledi.

Cathcart bir tweette, “Bu güncellemenin ticari iletişimi açıklıyor. WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşım uygulamalarını değiştirmediğini netleştirmek bizim için önemli” dedi. “İnsanların dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar arkadaşlarıyla veya aileleriyle özel olarak nasıl iletişim kurduğunu etkilemez.”

WhatsApp Karşıtı Hashtag:#WhatsAppSiliyoruz

Bazı dijital medya uzmanları, WhatsApp’ın 2016’dan beri vazgeçmeyi seçmedikleri yeni şartlar Türk yetkililer ve vatandaşlar arasında tepkiye yol açtı. #WhatsAppSiliyoruz gibi sosyal medya hashtagleri Türkiye’de hafta sonu trend oldu. Aynı zamanda, Signal ve Telegram gibi rakip hizmetler için indirmeler arttı. Bu arada, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi başkanı Ali Taha Koç, vatandaşları BiP ve Dedi gibi Türk yapımı mesajlaşma uygulamalarına geçmeye çağırdı.

whatsapp

WhatsApp’ın Avrupalı ​​kullanıcılar ve dünyanın geri kalanına uygulananlar için veri toplama şartlarındaki eşitsizliklere değinen Koç, Türk vatandaşlarının “dijital faşizme” karşı durmaları ve uygulamayı cihazlarından kaldırmaları gerektiğini söyledi. BiP ve Dedi’nin yurtdışı mesajlaşma hizmetlerinden daha fazlasını sunabileceği bir tweete ekleyen Koç, “Dijital verilerimizi yerel ve ulusal yazılımlarla korumamız ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

Ülkenin en büyük cep telefonu operatörü olan ana şirketi Turkcell’in pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, son üç günde 4,6 milyon yeni kullanıcı BiP uygulamasına katıldı. Türkiye Varlık Fonu, Haziran 2020’de Turkcell’in çoğunluk hissesini aldı.

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videou anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...