Windows 10 ’da Ekran Çözünürlüğü Nasıl Değiştirilir?

by teknohall
windows-on-ekran-cozunurlugu-degistirme

Gelişen teknoloji ile her gün işletim sistemleri de gelişiyor. Gerek güncellemeler gerekse inovasyonlar aracılığı ile bilgisayarlarımızın bize sunduğu deneyim gittikçe iyileşiyor. Windows 10 işletim sistemi de bunun gerisinde kalmadı. Bu yazımızda size Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarınızda kolay ve hızlı bir şekilde ekran çözünürlüğünüzü nasıl değiştirebileceğiniz anlatmaya çalışacağız.

windows-on-ekran-cozunurlugu-degistirme

İlk yapmanız gereken şey masaüstüne gelip sağ tıklayarak karşınıza gelecek kutu içerisinden “görüntü ayarları” yazan kısmı seçmek. Karşınıza çıkan pencereden “ekran çözünürlüğü” listesini açmanız gerekiyor. Bu listenin ilk sırasında varsayılan ekran çözünürlüğünüz yer alacaktır. Bu çözünürlük Windows 10 işletim sistemi için çoğunlukla 1920 x 1080 olarak belirlenir. Ancak bazı bilgisayarlarda daha yüksek çözünürlüğü destekleyen ekranlar bulunuyor olabilir. İstediğiniz çözünürlük ayarını üzerine tıklayarak seçin. Ardından gelecek olan pencerede “Görüntü ayarları korunsun mu?” sorusu yer alacak. “Değişiklikleri koru” seçeneğine tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Windows 10 Yenileme Hızı Nasıl Değiştirilir?

Windows 10 yenileme hızını değiştirmek de ekran çözünürlüğünü değiştirmek kadar basit birkaç işlemle halledilebilir. Tekrardan görüntü ayarları kısmına gelip bu sefer “gelişmiş görüntü ayarları” kısmına tıklayın. Karşınızda açılan pencerenin alt tarafında bulunan “Ekran 1 için görüntü bağdaştırıcısı özellikleri”ne gelin. Burada “tüm modları listele” seçeneğine tıklayın. Sonrasında ise seçmiş olduğunuz çözünürlük ile uyumlu yenileme hızı modunu seçin.

windows-on-ekran-cozunurlugu

Ekran Çözünürlükleri Arasında Ne Fark Var?

Ekranlarda görmüş olduğumuz görüntüler piksellerden meydana gelir. Pikselleri görüntünün atomu olarak betimleyebiliriz. Bu pikseller farklı renklerle birleşerek görüntüyü meydana getirirler. İzlediğimiz, yazdığımız, çizdiğimiz kısa ekran üzerinde gerçekleştirdiğimiz her şey piksellerin renk değiştirmesi ile ortaya çıkar. Ekran çözünürlüğü bir ekranın yatay ve dikey olarak ne kadar piksel gösterdiğini ifade ediyor. Genelde ekranlar 1920 x 1080 piksel olarak ayarlanmıştır. Bu da yatayda 1920 dikeyde ise 1080 piksel gösterildiği anlamına geliyor. Eğer bu sayılar büyürse ekrana daha fazla piksel sığacağı için görüntü kalitesi de doğal olarak artacaktır.

Ekranları Yüksek Çözünürlükte Kullanmanın Faydası Var Mı?

Yüksek ekran çözünürlüğü az önce de bahsettiğimiz gibi daha yüksek kalite anlamına geliyor. Ekran çözünürlüğü artan piksel sayısına artan piksel sayısı ise daha keskin ve iyi bir görüntü kalitesine yol açıyor. Bunun yanında özellikler oyunlarda ekran çözünürlüğünün yüksek olması önem arz ediyor. Ekran çözünürlüğü yükseldikçe ekranda daha fazla ayrıntı görme şansımız oluyor. Bu ekrandaki görüntünün büyümesini değil ayrıntılanmasını ifade ediyor. Bu nedenle daha yüksek çözünürlük seviyesine sahip ekranlarda oynadığımız oyun veya izlediğimiz film daha keyifli bir hal alıyor.

windows-on

Bu yazımızda sizlere ekran çözünürlüğünü ve yenileme hızınızı nasıl değiştirebileceğinizi anlatırken ekran çözünürlüğü hakkında da kısa birkaç bilgi vermeye çalıştık. Umuyoruz bu bilgiler işinize yarar ve bilgisayarınızda oynadığınız oyundan izlediğiniz filme kadar daha keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...