Desteklenmeyen Bir Bilgisayara Windows 11 Kurulumu

by teknohall

Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 11 nihayet tüm kullanıcıların kullanımına sunuldu. Ancak bildiğimiz gibi, tüm bilgisayarlar Windows 11 kurulumu ile uyumlu değil. En katı minimum gereksinimler TPM ve işlemci ile ilgili olanlar. Yeni işletim sistemini çalıştırmak için PC’nin TPM 2.0 ile donatılması ve bir Intel Core işlemciye sahip olması gerekiyor. Son günlerde ortaya çıkan bilgilere göre, bu gereksinimleri aşmanın bazı yolları olduğunu biliyoruz. O zaman Windows 11 desteklenmeyen bilgisayarlara nasıl yüklenir birlikte görelim.

Herşeyden önce,  Windows 11’i desteklenmeyen donanıma sahip bir PC’ye yüklerseniz bazı risklerle karşılaşacağını bilmelisiniz. Windows, uyumsuz bir sistem algılarsa, kurulumdan önce kullanıcıyı çalıştıracağı riskler konusunda uyaran bir uyarı görüntüler. Bunlar arasında destek ve güncelleme eksikliği, olası uyumluluk sorunları, artan uygulama çökmesi olasılığı ve siyah ekranlar ve garantinin bozulması yer alır. Bu da hasar durumunda hem Microsoft’tan hem de üreticiden destek alamayacağınız anlamı geliyor.

Desteklenmeyen Bir Bilgisayarı Yükseltmeniz Gerekir mi?

Herşeyden önce,  Windows 11’i desteklenmeyen donanıma sahip bir PC’ye yüklerseniz bazı risklerle karşılaşacağını bilmelisiniz. Windows, uyumsuz bir sistem algılarsa, kurulumdan önce kullanıcıyı çalıştıracağı riskler konusunda uyaran bir uyarı görüntüler. Bunlar arasında destek ve güncelleme eksikliği, olası uyumluluk sorunları, artan uygulama çökmesi olasılığı ve siyah ekranlar ve garantinin bozulması yer alır. Bu da hasar durumunda hem Microsoft’tan hem de üreticiden destek alamayacağınız anlamına geliyor. Ancak, Windows 11’in desteklenmediği bir donanımda  çalıştırmakla yine de ilgileniyorsanız, aşağıdaki bilgiler size yardımcı olabilir.

Ne yaparsanız yapın, önce önemli verilerinizi yedeklemenizi öneririm. Özellikle,  donanımınız yeni işletim sistemini desteklemiyorsa, yedek almanız her zaman önemlidir..

Windows 11 Kurulumu: Bilgisayarınızın Neden Desteklenmediğini Nasıl Görebilirsiniz?

Bilgisayarınızın Windows 11’i destekleyip desteklemediğini kontrol  edebilirsiniz. Bunun için Microsoft’un PC Health Check uygulamasını indirip çalıştırın.

Bilgisayarınız destekleniyorsa, Windows 11’e yükseltmek kolaydır. Sadece birkaç tıklamayla bunu yapabilirsiniz.

Windows 11, bilgisayarınızı desteklemiyorsa, Bilgisayar Sağlık Kontrolü size “şu anda Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılamıyor” diye bir bilgi verecek. Ve size nedenini söyleyecektir. Böyle bir durumda, izlemeniz gereken yol, bildirdiği soruna bağlı olacaktır. PC’nizin desteklenmesini sağlamak için PC’nizin UEFI bellenimindeki bir ayarı değiştirmeniz gerekebilir.

Windows 11 Kurulumu:

Windows 11 Kurulumu: TPM 2.0 Nasıl Etkinleştirilir

Windows 11 resmi olarak TPM 2.0 gerektirir.  Sizin bilgisayarınızda TPM 1.2 olabilir. Ancak,Windows 11’i yüklemenin kolay bir yolu var. 

Araç, bilgisayarınızda TPM’nin bulunmadığını bildirirse de bilgisayarınızda TPM olma olasılığı var. Varsayılan olarak devre dışı bırakılmış olabilir.

TPM 2.0 denetlemek ve etkinleştirmek , bilgisayarınızın UEFI firmware ayarlarını (BIOS için modern yerine) girmeniz gerekecektir. “TPM”, “Intel PTT”, “AMD PSP fTPM” veya “Güvenlik Cihazı” gibi bir seçeneği arayın. Bunu ana UEFI ayarları menüsünde veya “Gelişmiş“, “Güvenilir Bilgi İşlem” veya “Güvenlik” gibi bir menüde bulabilirsiniz.

Windows 11 Kurulumu:

Windows 11 Kurulumu: Güvenli Önyükleme Nasıl Etkinleştirilir

PC Health Check, bilgisayarınızın Güvenli Önyükleme kullanmadığınızı bildirirse, “Güvenli Önyükleme” seçeneği için UEFI ürün yazılımı ayarlarına bakmalısınız. Mümkünse etkinleştirmelisiniz.

Linux’u yüklemek için Güvenli Önyüklemeyi devre dışı bırakmış olabilirsiniz. Ya da ana kartınızda devre dışı bırakılmış olabilir. Ubuntu ve Fedora gibi modern Linux dağıtımları, Güvenli Önyükleme etkinleştirilmiş bilgisayarlarda çalışıyor. Bu sebeple Linux’u yüklemek istiyorsanız özelliği devre dışı bırakmanıza gerek yoktur.

Güvenli Önyüklemeyi etkinleştirebiliyorsanız, PC Sağlık Kontrolü aracını yeniden çalıştırın. Tek sorun Güvenli Önyükleme ise artık, normal şekilde yükseltme yapabilirsiniz.

Windows 11 Kurulumu:

Windows 11 Kurulumu: UEFI Yok Nasıl Onarılır (GPT Yerine MBR)

Windows 11, UEFI gerektirir. Bazı eski bilgisayarlar her iki modu da sunuyor. UEFI sabit yazılımı veya geleneksel eski BIOS. Bilgisayarınız bir seçenek olarak UEFI sunuyorsa ve siz geleneksel bir MBR bölümleme kurulumu kullanıyorsanız UEFI’yi kullanmak için bir GPT bölüm tablosuna geçmeniz gerekiyor.

Bunu yapmanın birkaç yolu var. Microsoft’un MBR2GPT aracı , sürücüyü MBR’den GPT formatına dönüştürmenize izin verebilir. Microsoft, bunu yalnızca bilgisayarınızın UEFI’yi desteklediğini biliyorsanız yapmanız gerektiğini söylüyor. Ayrıca, daha sonra eski BIOS modu yerine UEFI modunda önyükleme yapmak için bilgisayarınızın bellenimindeki ayarları değiştirmeniz gerekebileceği konusunda uyarıyor.

Eğer tek sorununuz buysa, temiz bir kurulum yapmak kolay olacak. İlk olarak, dosyalarınızı yedeklemenizi öneririm. Sonrasında, bir USB sürücüsünde veya DVD’de önyüklenebilir Windows 11 yükleme medyası oluşturacksınız. Bunun için Microsoft’un Medya Oluşturma Aracını kullanın. Şimdi, sürücünüzü silin. Ve temiz bir şekilde Windows 11’i yüklemek için yükleme medyasını kullanın. Önce bilgisayarınızın bellenimini UEFI moduna geçirmeniz gerekebilir. Windows 11, Windows 10 sisteminizi siler. Sürücünüzü GPT modunda kurar.

Desteklenmeyen CPU’lar ya da TPM 1.2 için Kayıt Defteri Hack

Tek sorununuz;

  • bilgisayarınızın desteklenmeyen bir CPU’su olması,
  • TPM 2.0 yerine yalnızca TPM 1.2’ye sahip olması ise işinizin kolay olduğunu söyleyebilirim.

Windows Kayıt Defteri üzerinde basit bir değişiklik yaparak bu sorunu aşabilirsiniz. Bu değişiklik, bilgisayarınızda TPM 1.2 mevcut ise  Windows 11 CPU sürüm denetimini ve yüklemesini yok sayar. Ancak bu, diğer denetimleri ortadan kaldırmaz. Bu kayıt defteri değişikliği, bilgisayarınızda TPM yoksa, yükseltme yapmanıza izin vermiyor.

Uyarı: Windows Kayıt Defteri karmaşıktır ve içinde ne eklediğinize, düzenlediğinize veya sildiğinize dikkat etmelisiniz. Windows kurulumunuzla ilgili sorunlara neden olabilirsiniz. Kayıt defterini düzenleme konusunda endişeniz varsa, yükseltme yapmaktan vazgeçebilirsiniz. Ancak buradaki tavsiyeme uyduğunuz sürece herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Başlamak için Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni açın. Kayıt Defteri Düzenliyicisine gitmek için:

  • Windows+R’ye basın, çıkan kutuya “regedit” yazıp Enter’a basın ya da
  • Başlat menüsünün arama kutusuna “kayıt defteri” yazın ve “Kayıt Defteri Düzenleyicisi” kısayoluna tıklayın.
Windows 11 Kurulumu:

Kayıt Defteri Düzenleyicisi penceresinde bulunan adres çubuğuna aşağıdaki adresi yazın. Ya da sol  taraftaki bölmede bu adrese gidin:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup
Windows 11 Kurulumu:

Sağ taraftaki bölmede sağ tıklayın. Yeni > DWORD (32-bit) Değeri’ni seçin. Ad olarak aşağıdaki metni girin:

AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU

Desteklenmeyen CPU'lar ya da TPM 1.2 için Kayıt Defteri Hack

Buradaki “AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU” değerine çift tıklayın,. “1”e ayarlayın ve “Tamam”a tıklayın.

Desteklenmeyen CPU'lar ya da TPM 1.2 için Kayıt Defteri Hack

Kayıt Defteri Düzenleme Sürecini Atlamak İster misiniz? 

Değişikliği yalnızca birkaç tıklamayla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Desteklenmeyen Yükseltmeleri Etkinleştir kayıt defteri kesmemizi indirin .

Bu indirilebilir ZIP dosyası iki REG dosyası içeriyor. Desteklenmeyen Yükseltmeleri Etkinleştir.reg dosyası, desteklenmeyen bilgisayarlarda yükseltmeleri etkinleştiren dosyadır. Desteklenmeyen Yükseltmeleri Etkinleştir.reg’i Geri Al dosyası da değişikliği geri alan dosyadır.

“Desteklenmeyen Yükseltmeleri Etkinleştir.reg” dosyasına çift tıklayın. Bilgileri kayıt defterinize eklemeyi kabul edin. Değişikliğinizi geri almak istiyorsanız, Geri Al dosyasına çift tıklayın.

Bu dosyalar, yukarıdaki kayıt defteri hackiyle aynı şekilde çalışıyor. Desteklenmeyen yükseltmeleri etkinleştirmek için “AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU” değerini “1”, varsayılan ayara geri dönmek için “0” olarak ayarlıyor.

Desteklenmeyen CPU'lar ya da TPM 1.2 için Kayıt Defteri Hack

Değişikliğin etkinleşmesini sağlamak için devam etmeden önce bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Artık  bilgisayarınızı desteklenen bir CPU veya TPM 2.0’a sahipmiş gibi Windows 11’e yükseltebilirsiniz. Bunun için Microsoft’un web sitesinden Windows Kurulum Yardımcısı aracını indirin. Ek olarak karşınıza çıkacak olan uyarıyı kabul etmelisiniz.

Not: Bunun yalnızca iki şey yaptığını unutmayın: Windows 11’in CPU gereksinimini yok saymasını sağlar ve Windows 11’in TPM 2.0 yerine TPM 1.2 ile yüklenmesine izin verir. Diğer gereksinimleri aşmaz. Örneğin, bilgisayarınızda hiç TPM yoksa veya UEFI sabit yazılımı yerine yalnızca eski bir BIOS varsa, bu kayıt defteri ayarı yardımcı olmaz.

TPM, UEFI veya Diğer Büyük Sorunları Olmayan Bilgisayarlar

Yukarıdaki ipuçları PC’niz için yeterli değilse, işler zorlaşmaya başlar. Örneğin, bilgisayarınızda hiç TPM yoksa,  gerçekten desteklenmiyor.

Sonuç Olarak

Microsoft, Windows 11’i eski CPU’lar ve TPM 1.2 yongaları ile yüklemeye izin veriyor. Ancak evet, desteklenmiyor, sadece Microsoft bunu yapmanıza yardımcı oluyor. Bu, hatalarla karşılaşma ve gelecekteki güvenlik güncellemelerini alamama riskinizin olduğu anlamına geliyor. Ayrıca işe yarasa bile, birkaç ay içinde yapılacak bir güncelleme bilgisayarınızın mavi ekran görmesine, işletim sisteminizin bozulmasına ve sizi Windows 10’u yeniden yüklemeye zorlamasına neden olabilir.

Nasıl Yapılır TeknoHall Videoları İçin YouTube Kanalımıza Göz Atın!

Related Posts

Yorum Bırakın...