iPhone Kısayolları ve İpuçları Nelerdir?

by Merve Taş
iPhone Kısayolları ve İpuçları Nelerdir?

iPhone Kısayolları ve İpuçları Nelerdir?

iPhone Kısayolları ve İpuçları Nelerdir?

iPhone Kısayolları ve İpuçları Nelerdir? iPhone’unuzda bulunan birçok özellik arasında, daha kullanışlı olan bazılarını gözden kaçırmanız mümkün olabilir. Ancak bu ipuçları, iPhone’unuzu kullanmayı daha basit, daha hızlı ve daha keyifli hale getirebilir, bu yüzden ikinci bir göz atmayı hak ediyorlar.

Tek El ile Yazma

iPhone’unuzda standart klavyeyi kullanarak tek elle yazabilirsiniz, ancak bunu tek elle klavye kullanarak yapmak çok daha kolaydır. Bunun için alt sol köşedeki “Emoji” simgesine dokunun (alternatif olarak, “Globe” simgesine dokunun) ve ekranın alt sırasındaki simgelerden birini seçerek klavyeyi ekranın sol veya sağ tarafına sabitleyin. Hangi el ile yazdığınıza bağlı olarak, tüm tuşlara ulaşmayı daha kolay hale getirebilirsiniz. Klavyenin diğer tarafındaki ok simgesine dokunarak standart “iki elle” moduna geri dönebilirsiniz.

Her Şeyi Spotlight ile Bulun

Spotlight, iPhone’unuzun arama motorudur ve macOS’deki karşılığı gibi çalışır. Ona, ana ekrandaki uygulamaları aşağı çekerek veya iPhone ana ekranında bulunan küçük “Arama” düğmesine dokunarak erişebilirsiniz. Böylece bir klavye ve arama kutusu ortaya çıkar. Spotlight’u, uygulamaları aramak ve hızlıca başlatmak, Notlar bulmak, podcast dinlemek, Kütüphanedeki Fotoğrafları keşfetmek veya Siri’nin bilgisinden faydalanmak için kullanabilirsiniz. Basit hesaplamalar yapabilirsiniz (+, -, *, ve / gibi standart operatörleri kullanarak), birim dönüşümleri yapabilirsiniz (örneğin “55lb in kg”), hatta para birimi dönüşümleri yapabilirsiniz (örneğin “100 usd in aud”). Spotlight, Ayarlar > Siri ve Arama altında özelleştirilebilir ve uygulamaları ve önerileri dışlamak için kullanılabilir. Tam olarak aradığınızı biliyorsanız menülerde gezinmekten çok daha hızlıdır ve kullanımına bağlı olarak öğrenir.

Profesyonelce Sürükle ve Bırak Yapın

Sürükle ve bırak iPhone’da genellikle iyi anlaşılmaz, ancak bir kez nasıl kullanılacağını bildiğinizde kullanması kolaydır. Hatırlamanız gereken temel şey, sürükle bırakın çoklu dokunma işlemi olduğudur. Bir şeyi bir uygulamadan diğerine sürükleyebilirsiniz, ancak sürüklemek istediğiniz şeye tutunduğunuz süre boyunca gezinmek için farklı bir parmak (veya el) kullanmanız gerekecektir.

Örneğin, Fotoğraflardan bir resmi sürüklemek istiyorsanız, uygulamayı başlatın, sürüklemek istediğiniz fotoğrafa dokunun ve basılı tutun, ardından parmağınızı hafifçe kaydırarak görüntüyü “kavrayın”. Şimdi ikinci parmağınızla (veya elinizle) ekranda alt kısmı yukarı doğru sürükleyerek Ana ekranınızı açın.

Hala fotoğrafınızı tutarken, fotoğrafı bırakmak istediğiniz uygulamayı, örneğin Notlar’ı açın. İkinci elinizle fotoğrafınızı bırakmak istediğiniz notu bulun, ardından fotoğrafı uygun yere sürükleyip bırakın.

Fotoğraflarda Nesneleri, Yerleri, Uygulamaları Arayın

Fotoğraflar, çektiğiniz her türlü şeyi tanımlayabilir, yapmanız gereken tek şey aramak. Belirli bir şeyin fotoğrafını arıyorsanız, tanımı eşleşen bir terim arayın. Örneğin: kedi, plaj, tren, Noel ağacı, dizüstü bilgisayar, konser ve benzeri. Fotoğraflarda ayrıca “yaz” gibi sıcak aylarda çekilmiş fotoğraflar için arama yapabilirsiniz, fotoğrafta bulunan metinler (örneğin yol levhası için “dur” kelimesi gibi), fotoğrafın çekildiği yerler (ülkeler, şehirler, mahalleler), aylar, yıllar veya kişiler gibi terimler arayabilirsiniz.

iCloud Anahtar Zinciri ve Kimlik Doğrulama Kullanın

iPhone’unuz, tüm şifrelerinizi saklayabilir ve doğru zamanında size önerilerde bulunabilir, hatta bunları iPad ve Mac’inizle senkronize edebilir. Özellikle Apple’ın tarayıcısı Safari’yi tüm platformlarda kullanıyorsanız, bu özellik Apple’ın tarayıcısına iyi entegre edilmiştir.

Bir hizmete kaydolurken iPhone’unuzun güçlü bir şifre kullanmanızı teklif etmesini kabul ederseniz, şifreniz otomatik olarak cihazınızda saklanacaktır. Bir sonraki ziyaretinizde, iPhone’unuz size kayıtlı bir şifre olduğunu bildirecektir. Kimliğinizi Face ID veya Touch ID ile doğrulayabilir ve şifreyi otomatik olarak doldurabilirsiniz. Tüm şifrelerinizi Ayarlar > Şifreler (iPhone veya iPad için) veya Sistem Ayarları > Şifreler (Mac için) altında bulacaksınız. 1Password ve LastPass gibi diğer şifre yöneticileri bu özellik için ücret talep ederken, iCloud Anahtar Zinciri ücretsizdir. iCloud Anahtar Zinciri, Authy veya Google Authenticator gibi iki faktörlü kimlik doğrulama kodları için bir doğrulayıcıya sahiptir.

Notlar Uygulaması ile Belgeler Tarayın

Belgeleri tararken zaman kaybetmek zahmetli olabilir ama genellikle hala gereklidir. App Store’dan premium tarama uygulamalarını indirmek ve ödemek için zaman ve para harcamayın, bunun yerine sadece Notları kullanın.

Bunun için Notları başlatın ve yeni bir Not oluşturun. Ekranın alt kısmındaki “Kamera” simgesine dokunun, ardından “Belgeleri Tara”yı seçin ve tarımak istediğiniz nesneyi kameranıza yönlendirin. Notlar, belgeyi okunabilirlik için optimize edecek ve uygulama içinde saklayacaktır. Bu belge iCloud üzerinden diğer cihazlara gönderilecek, böylece Mac veya iCloud’ta kolayca erişebilirsiniz.

Kısayollar Oluşturun veya İndirin (ve Kolayca Başlatın)

Kısayollar, çeşitli işlemleri yapmak için güçlü iş akışları oluşturmanıza izin veren bir uygulamadır. Bunlar, bağlı aydınlatmayı kapatma, birimleri dönüştürme, fotoğrafları birleştirme veya Sağlık uygulamasına giriş kaydetme gibi basit işlemler olabilir. Bu, şimdi macOS için de mevcut olan Kısayollar uygulamasının cihazlar arasında senkronize olmasını sağlar. Daha sonra Kısayolları Ana ekranınıza yerleştirebilir veya iOS widget’ları kullanarak hızlı bir şekilde başlatabilirsiniz. Zaten sahip değilseniz App Store’dan Kısayolları indirin ve üçüncü taraf Kısayollarını bulmayı, indirmeyi öğrenin (veya kendi Kısayollarınızı oluşturun).

Klavyenizi İzleme Aygıtına Dönüştürün

iPhone’unuzun imleci manipüle etmek zorunda kalmaz. Klavyenizi istediğiniz herhangi bir yere kesin olarak konumlandırmak için herhangi bir zamanda klavyenizi bir izleme cihazına dönüştürmek için boşluğa dokunup basılı tutun, sonra imleci istediğiniz herhangi bir yere kaydırmak için sola ve sağa kaydırın. Ardından metin eklemek için bırakın ve yazmaya başlayın. Canlı Metin ile Her Yerden Metin Yakalayın Canlı Metin belki de kullanmadığınız en iyi iPhone özelliği olabilir. Canlı Metin’i, Fotoğraflar veya videolar içindeki metni kolayca almak için kullanabilirsiniz, sadece fotoğraflar uygulamasında çift dokunarak bunu yapın, ardından panonuza eklemek için “Kopyala”yı seçin. Ayrıca, varsayılan Kamera uygulaması içinde Canlı Metin’i de kullanabilirsiniz, çekim yaparken ekranın alt sağ köşesindeki “Canlı Metin” simgesini arayın. Bu, iPhone’unuz için OCR’dir ve yazılmış metinlerle inanılmaz derecede iyi çalışır.

Bir Seferde Birden Fazla Uygulama Simgesini Yakalayın

iPhone Ana ekranınızı düzenlemek, hala klasörleri kullanmayı tercih ediyorsanız, sıkıcı olabilir (unutmayın: bir uygulamayı başka bir uygulamaya sürükleyerek bir klasör oluşturun). Birden fazla uygulamayı hızlı bir şekilde bir klasöre düzenlemek istiyorsanız, simgeyi basılı tutunca simgeler sallanmaya başlar. Bir simgeye dokunun ve “kavramak” için hareket ettirin, ardından başka herhangi bir uygulamayı “alabilmek” için başka bir parmakla dokunun ve seçime eklenir. Artık bu uygulamaları sürükleyip bırakabilir, bir ekranı diğerine taşıyabilir veya hepsini bir klasöre yerleştirebilirsiniz. iPhone Ana ekranınızı düzenlemek için diğer ipuçlarımıza göz atın.

Kaydedilmiş Wi-Fi Şifrelerini Görüntüleyin

Bağlı olduğunuz Wi-Fi ağının şifresini Ayarlar > Wi-Fi altında ağ adının yanındaki küçük “i” bilgi düğmesine dokunarak görüntüleyebilirsiniz. Açılan “Şifre” alanına dokunun, ardından şifreyi görmek için Face ID veya Touch ID kontrolünden geçin. Şifreyi panonuza kopyalayabilir ve başka biriyle paylaşmak için mesaja yapıştırabilirsiniz.

Sizin için hazırladığımız tüm yazılara ve videolara ulaşmak için tıklayın!

Related Posts

Yorum Bırakın...