PowerShell ile Dosyaların İsimlerini Değiştirme Nasıl Yapılır?

by Merve Taş
PowerShell ile Dosyaların İsimlerini Değiştirme Nasıl Yapılır?

PowerShell ile Dosyaların İsimlerini Değiştirme Nasıl Yapılır?

PowerShell ile Dosyaların İsimlerini Değiştirme Nasıl Yapılır?

PowerShell ile Dosyaların İsimlerini Değiştirme Nasıl Yapılır? PowerShell, komut satırından dosya yeniden adlandırmayı son derece kolay hale getiriyor. Belirli isimler kullanabilir, artan numaralar ekleyebilir, önek ve sonekler ekleyebilir ve hatta zaman damgaları ekleyebilirsiniz. Tüm bunları Windows 11 veya Windows 10 bilgisayarınızda nasıl yapacağınızı göstereceğiz.

Başlamadan Önce: Dosya veya Klasörün Tam Yolunu Nasıl Bulacağınızı Öğrenin

Dosyaları yeniden adlandırmak için PowerShell’a dosyanızın veya ana klasörün tam yolunu sağlamanız gerekecek. Bunu nasıl yapacağınızı biliyorsanız, aşağıdaki ilgili bölüme geçin. Dosya veya klasörün tam yolunu nasıl alacağınızı tam olarak bilmiyorsanız, size göstereceğiz.

Bir Dosya Gezgini penceresi açın ve dosyanızı veya klasörünüzü bulun. Klavyenizdeki Shift tuşunu basılı tutun, dosyanıza veya klasörünüze sağ tıklayın ve “Yolu Kopyala” seçeneğini seçin. Bu eylem seçtiğiniz öğenin tam yolunu panonuza kopyalar. Şimdi bu yolu aşağıdaki komutlarda gereken yere yapıştırabilirsiniz.

Belirli Bir Dosyayı Yeniden Adlandırma

Bilgisayarınızda belirli bir dosyaya yeni bir ad vermek için PowerShell’ın Rename-Item cmdlet’ini kullanın. Bu cmdlet, dosyanızın tam yolunu, atamak istediğiniz yeni adı alır ve dosyanızın adını değiştirir.

Bunu kullanmak için bir PowerShell penceresi açın ve aşağıdaki komutu yazın. Komutta PATH’i dosyanızın tam yolunu, YeniAd’ı kullanmak istediğiniz yeni adı ve ext’i dosyanızın orijinal uzantısını kullanarak değiştirin.

Rename-Item PATH -NewName YeniAd.ext Dosyanızı yeniden adlandırırken dosyanızın orijinal uzantısını kullanmaya dikkat edin. Başka bir uzantı kullanmak dosyanızın kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir.

Örneğin, masaüstünüzde bulunan Old-Test.txt adlı bir dosyayı New-Test.txt olarak yeniden adlandırmak için aşağıdaki komutu kullanırsınız:

Rename-Item “C:\Users\KullanıcıAdı\Masaüstü\Old-Test.txt” -NewName “New-Test.txt” PowerShell, dosyanızın adının değiştirildiğine dair bir mesaj göstermeyecektir, ancak işlemin tamamlandığını bilin.

Klasördeki Dosyalara Artan Bir Numara Eklemek

Belirli bir klasördeki dosyalarınıza 1, 2, 3 gibi artan bir numara eklemek istiyorsanız şu adımları izleyin.

PowerShell penceresi açın ve aşağıdaki komutu yazın. PATH’i klasörünüzün tam yolunu, txt’yi yeniden adlandırmak istediğiniz dosya biçimini belirtmek için kullanın. Daha sonra Enter tuşuna basın.

Get-ChildItem PATH -Recurse -Include “*.txt” | ForEach-Object -Begin { $Sayaç = 1 } -Process { Rename-Item $.FullName -NewName (“{0}{1}” -f $Sayaç, $_.Name) ; $Sayaç++ } Dosyalarınıza artan bir numara eklemek için PowerShell komutları.

Dosya Adının Başına veya Sonuna Önek Ekleme

Dosya adınıza metin eklemek istiyorsanız (önek olarak bilinen), PowerShell penceresi açın ve aşağıdaki komutu girin. PATH’i klasörünüzün tam yoluna, PREFIX’i eklemek istediğiniz metin olarak değiştirin ve ardından Enter tuşuna basın.

Get-ChildItem PATH | Rename-Item -NewName {“ÖNEK” + $_.Name} Dosya adınıza metin eklemek için (sonek olarak), aşağıdaki komutu kullanın. PATH’i klasörünüzün tam yoluna, SUFFIX’i eklemek istediğiniz metin olarak değiştirin ve Enter tuşuna basın.

Get-ChildItem PATH | Rename-Item -NewName {$.BaseName + “SUFFIX” + $.Extension} Tüm Dosyalara Zaman Damgası Ekleme Bir klasördeki tüm dosyalara zaman damgası eklemek isterseniz PowerShell’ı açın ve aşağıdaki komutu yazın. PATH’i klasörünüzün tam yoluna değiştirin ve Enter tuşuna basın.

Get-ChildItem PATH -Recurse -Include “.” | ForEach-Object { Rename-Item -Path $.FullName -NewName “$($.DirectoryName)$($.BaseName)$(Get-Date -F yyyy-MM-dd_HH-mm)$($_.Extension)”} Dosyalara zaman damgası eklemek için PowerShell komutları.

Yukarıdaki komut, bilgisayarınızın sistem saatini kullanır. Eğer sistem saatiniz yanlışsa, Windows 11 ve Windows 10 PC’nizde zaman dilimini değiştirmeniz mümkündür.

Sizin için hazırladığımız tüm yazılara ve videolara ulaşmak için tıklayın!

Related Posts

Yorum Bırakın...