Kara Maddenin En Kapsamlı Haritası Oluşturuldu

by teknohall
kara-madde

Evrenimizde bulunan madde miktarının yaklaşık %84’lük devasa bir kısmını oluşturduğunu tahmin edilen kara madde, her zaman bilim insanlarının ilgi odağı olmuştur. Bu bağlamda yapılan araştırmalar sonucunda, New Scientist dergisinde yer alan habere göre, astronomik araştırmalar yürüten Dark Energy Survey, yapay zeka teknolojilerini kullanılarak 100 milyon galaksinin görüntülerini analiz etti ve  şimdiye kadarki en büyük ve kapsamlı kara madde haritasını çıkarmayı başardı. Araştırmanın ortaya çıkardığı veriler, bilim dünyasını son derece etkilemiş gibi görünüyor.

kara-madde

Kara Madde Nedir?

Kara madde; gözle görülmeyen, ışık veya enerji yaymayan, evrendeki en tuhaf maddedir diyebiliriz. Varlığı bilinen ancak gözlemlenemediği için, hakkında bilgi edinmek de bir o kadar zor olan bu tuhaf madde, uzay ile ilgilenen bilim adamlarının odak noktası olmuştur. 1920’li yıllardan itibaren, bilimin yükselmeye başlamasıyla ve uzaya olan ilginin artmaya başlamasıyla, gök bilimciler tarafından sık sık gündeme getirilen kara madde, elle tutulan somut bir kanıt sunulamadığından dolayı günümüze kadar hep gizemini korumuştur. Ancak, somut kanıtlar şimdilik olmasa da, varlığının kanıtı olarak görülebilecek bir çok güçlü kanıtlar da bilim adamları tarafından ortaya konmuştur.

Evrenin toplamda yüzde 68’inin karanlık enerjiden, yüzde 27’sinin karanlık maddeden ve yüzde 5’inin de insanoğlunun bildiği maddelerden oluştuğu sanılıyor. Karanlık maddeyi, herkesin anlayacağı dilden özetlemek gerekirse; evrendeki galaksileri birbirine bağlayan bir örümcek ağı olarak tanımlayabiliriz.

Doğru Olduğu Düşünülen Bilimsel Veriler Değişebilir

Galaksilerin kütlelerini inceleyen bilim insanları, bu sayede karanlık maddenin de haritasını çıkarmayı başardılar. Kara maddenin haritası, Şili’deki And Dağları’nda kurulan Cerro Tololo Amerika Gözlemevi’ndeki 570 megapiksel görüntü sağlayan Victor Blanco teleskobundan alınan görüntülerle hazırlandı. Araştırmacılar haritayı oluşturmak için kütleçekimsel merceklenme adı verilen bir teknik kullanarak, 100 milyondan fazla galaksiyi analiz etti ve bu galaksilerden gelen ışık kırılmalarını hesapladı. Bu sayede kara maddenin şu zamana kadarki en kapsamlı haritası hazırlanmış oldu. Harita, karanlık maddenin dokusunu, içindeki galaksileri ve aradaki boşlukları gösteriyor.

uzay

Bu haritanın oluşturulmasında çalışan bilim insanları, elde ettikleri verilerin, özellikle şu ana kadar fizik ve uzay ile ilgili bazı bildiğimizi sandığımız bilgileri değiştirebileceğini belirtti. Özellikle Albert Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi ile çelişen bir şekilde; karanlık maddenin daha yayvan ve pürüzsüz olduğunu iddia ediyorlar.

Araştırmanın sonuçları, İngiliz Kraliyet Gökbilim Derneği yayını olan “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” dergisinde yayımlandı.Bilim dünyası açısından son derece önemli oln bu harita üzerinden yapılacak ilerleyen zamanlardaki araştırmalar, daha bir çok yeni bilgiyi açığa çıkaracak gibi görünüyor.

Related Posts

Yorum Bırakın...