Tarihteki En Kötü Bilim Adamı Kimdi?

by Ayse Genc
bilim

Elbette hiçbir bilim adamı, Auschwitz’in “Ölüm Meleği” Josef Mengele’den (1911-1979) daha kötü olamazdı. Biri Münih Üniversitesi’nden antropoloji ve diğeri Frankfurt Üniversitesi tıp alanında olmak üzere iki doktorası vardı. Bu da onu kesinlikle bir “bilim adamı” olarak nitelendiriyor.

Hevesli bir Nazi olan Mengele, 1938’de SS’ye katıldı. 1943’te kendi isteği üzerine Auschwitz-Birkenau’daki imha kampına gönderildi. Bir kamp doktoru olarak Mengele’nin başlıca görevlerinden biri, yeni gelenler arasında köle işçi olarak hayatta kalacak şanslı birkaç kişiyi seçerken, çoğunluğu (neredeyse tüm çocuklar, anneler ve yaşlılar dahil) gaz odalarında acil ölüm. Diğer kamp doktorları “seçimlerden” kaçınmaya çalışırken, Mengele sık sık ek vardiyalar için gönüllü oldu ve bildirildiğine göre, insanları baş parmağını döndürerek yaşam ya da ölüme işaret ederken bir melodi ıslık çaldı. Mengele, gaz odalarında toplu katliamlarda kullanılan zehirli gaz olan Zyklon B’nin uygulanmasından sorumlu olanlardan biriydi.

Bilim Adamı Josef Mengele Kimdir?

Mengele belki de en çok Auschwitz’de çocuklar, özellikle ikizler üzerinde sadist deneyler yürüttüğü bir “araştırma” kliniği işletmesiyle ünlüdür. Genel amaç, insan kalıtımının çevresel faktörlere üstün geldiğini “kanıtlayarak” Nazi ırk bilimini desteklemekti. Mengele’nin “deneyleri” sırasında çocukların çoğu acı içinde öldü ve birçoğu organlarını ölülerle karşılaştırmak için doğrudan öldürüldü. Artık kullanılmayan çocuklar doğrudan gaz odalarına gönderildi. Savaştan sonra Mengele Arjantin’e kaçtı. Batı Alman makamlarının ve İsrail Mossad’ın onu adalete teslim etme çabalarına rağmen, Mengele yakalanmamayı başardı. 1979’da Brezilya Bertioga’da boğulmaktan öldü.

Josef Mengele gerçekten kötü bir bilim adamıydı. Münih Üniversitesi’nde antropoloji ve tıp eğitimi aldı, Nazi partisine üye oldu ve ardından bir SS üyesi oldu ve 1943’te Auschwitz toplama kampında çalışmaya gönderildi. Bu fırsatı, yaşayan insanlar üzerinde sapkın deneyler yapmak ve “aryan” ırkının üstünlüğüne ilişkin kendi evcil hayvan teorilerini “test etmek” için kullandı. Böylece ikizler üzerinde deneyler yaptı, üyeleri ampute etti, tifüs enjekte etti veya aralarına kan akıttı. Çocukları kullanarak, “deneylerine” yeterince cevap verebilmek için insan denekleri kamptaki diğer mahkumlardan daha iyi beslendi. Bu “deneyler” sırasında pek çok kişi öldü ve ardından o, bunlar üzerinde otopsi yaptı. 1945’te Amerikalılar tarafından tutuklanan Mengele, bazı nedenlerden dolayı bir savaş suçlusu olarak görülmedi ve 1949’da gizlenerek ve yeni bir isimle Arjantin, Paraguay ve Brezilya’da nihayet öldüğü yerde gözden kayboldu.

bilim

Savaşın sona ermesinden sonra keşfedilen bu inanılmaz “deneyler”, tüm insan deneylerinin etik araştırma olarak değerlendirilmesi için uyması gereken 10 kriteri tanımlayan Nürnberg davranış kurallarının oluşturulmasına yol açtı.

Sadece Mengele Değil; Johannes Stark ve Philipp Lenard

Mengele’nin katıksız kötülük açısından eşi bulunmaması muhtemel olsa da, Philipp Lenard (1862-1947) ve Johannes Stark (1874-1957), ünlerinden dolayı onursuzca bir sözü hak ediyorlar. Her ikisi de Fizikte Nobel ödülü aldılar. 1905’te Lenard ve 1919’da Stark. Lenard ve Stark coşkulu Naziler, ırk biliminin güçlü savunucuları ve Yahudi etkilerinin yozlaşmasından fiziğini temizlemeye çalışan Deutsche Physik hareketinin liderleriydi. Her ikisi de Einstein’ın Görelilik Teorisinin sert eleştirmenleriydi. İleri soyut matematiğe dayandıkları için “Yahudi Fiziği” ve “Yahudi sahtekarlığı” olarak kınadılar. Aksine, uygun bir “Aryan” yaklaşımı, katı bir “temelli” deneyciliğe bağlı kalacak ve matematiksel fantezi uçuşlarından kaçınacaktır. Hitler yönetimi altında Lenard ve Stark, tüm Yahudileri Alman biliminden uzaklaştıran bir kampanya başlattılar, bir yandan da tercih ettikleri araştırma tarzını akademik kurumlara empoze etmeye çalıştılar. Yahudi olmayan Werner Heisenberg, Einstein’ın teorilerini savunduğunda, ona “Beyaz Yahudi” adını verdiler.

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videolu anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...