Android İşletim Sistemi Tarihi ve Güncellemeleri Nedir?

by Merve Taş
android işletim sistemi tarihi

Android işletim sistemi tarihi nasıldır? Android sürümleri nelerdir? Android işletim sistemi sürümü nelerdir?

Android işletim sistemi, telefon ve tabletlere uyarlanan Linux altyapısına sahip bir işletim sistemidir. Linux çekirdeği ile çalışarak uygulamalar barındırır. Android hakkında ilk bilinenlerden biri de, daha uygun fiyatlı telefonlarda çalışması amacıyla yazılmış olmasıdır.

İlk yayınlandığı zaman Apache V2 açık kaynağıyla piyasaya sürülmüştü; bu da konsol ve kameralardaki işletim sistemlerinin geliştirilmesine olanak tanıyan bir açık kaynak lisansıdır. Android işletim sistemi açık kaynaklı yazılıma sahip olsa da birçok uygulama telefon ya da tabletlerimize yüklü olarak gelir: Google Chrome, Youtube, Google Haritalar vb.

Android İşletim Sistemi Tarihi

Android işletim sistemi tarihi hakkındaki en önemli noktalar, 2003 yılında Android Inc. isimli bir şirket olarak piyasaya adım atmasıdır. Palo Alto merkezlidir. İlk zamanlar şirket dijital kameralar odaklı çalışsa da, sonrasında daha fazla kitleye hitap edebilmek için radarını genişletti.

Google tarafından 2005 yılında satın alınan Android Inc, tüm şirket ve şirket çalışanları için 50 milyon dolar ödemişti. Google tarafına geçen Android, mobil tarafına ağırlık vermeye başladı.

iPhone 2007 yılında Apple tarafından hayatımıza girdiği zaman, Google da Android işletim sistemi üzerinde çalışıyordu. Android’in ilk tasarımı dokunmatik ekrana sahip olmayan BlackBerry’nin neredeyse tıpatıp aynısıydı; fakat iPhone’un tanıtılması ile mobil pazar oldukça değişti ve Android tasarımcıları da dokunmatik ekranlara ağırlık vermeye başladı. Hal böyle olunca, ilk Android işletim sistemine sahip olan telefon olan HTC Dream, QWERTY klavyesi ile 2008’de tanıtıldığı zaman bolca tepki almıştı.

2007 yılının sonlarına doğru Açık Ahize İttifakı denilen tasarım tanıtıldı. Bu tasarım Google, Broadcom, HTC; Samsung, Motorola, Intel, Qualcomm, Sprint, Texas Instruments, KDDI ve NTT DoCoMo ile birlikte 30’dan fazla yazılım, telekomünikasyon ve donanım şirketlerinden oluşan işbirliğini içeriyordu. Bu ittifak/tasarım ile mobil cihazlarda kullanılacak açık kaynak platformunun geliştirilmesiydi.

Android 1.0’ın beta sürümü 2007 yılında yayınlanmıştı, yayın tarihi Açık Ahize İttifakı ile aynı zamanlara denk geliyordu. Google, Nisan 2009 yılında Android 1.5’i tanıtmıştı; yeni sürümü tanıtana kadar da Android’in ünlü tasarımlarından biri olan tatlı temasını yayınlamıştı. Böylece Android 1.5’in isminin Cupcake olmasına karar verildi.

Android 4.4 yayınlandığı zaman isminin KitKat olmasına karar verilmişti ve bu isim için şu açıklama yapılmıştı: “Bu cihazlar hayatımızı tatlandırdığı için, her Android sürümü farklı bir tatlı ismi alacak.” Yine de, bu geleneksel tatlı isimlerini alan yazılımlar 2019 yılında artık tercih edilmemeye başlandı. Android’in markalaşması hedefleniyordu. Android 10, Android Q olarak yerini almıştı.

Android İşletim Sistemi Özellikleri

Android işletim sistemi özellikleri basitçe şunlardır: Eylemleri gerçekleştirmek için ekrana dokunmak, kaydırmak ya da ekranı sıkıştırmak gibi hareketleri barındırır. Her hareketinizde titreşim özelliği devreye giren Android cihazlar, dokunsal geri bildirimi amaçlamıştır.

Telefonunuzu ya da tabletinizi açtığınız zaman ana sayfanız gözükür, burada da widgetlar ya da uygulamalar gözükür. Ana ekran tamamen kişiselleştirilebilir olmasıyla iPhone tasarımından oldukça ayrılmıştır. Her Android işletim sistemine sahip cihazın ana ekranı farklı gözükebilir; Google Play’de bulunan temalar ile farklı ana ekranlar tasarlayabilirsiniz.

Cihazınızın ekranının üst kısmında saat, Wi-Fi, sinyal gücü, operatör adı gibi bilgiler bulunur. Bildirim merkezini açmak için yukarıdan aşağıya ekranı kaydırmak gerekir.

Android’in en belirgin özelliklerinden biri de, cihazın pilini korumak için uygulamaları askıya almasıdır. Böylece, hem pil gücünden tasarruf etmiş hem de CPU kullanımını kısıtlamış olursunuz.

Android İşletim Sistemi Güncellemeleri

Android işletim sistemi güncellemeleri, her defasında farklı özelliklere sahip olur. Geçmişten günümüze kadar Android işletim sistemleri şunlardır:

  • Android 1.0: Bu sistem, 2008 yılında piyasaya sürülmüştü. Google’ın Haritalar, Takvim gibi uygulamalarını barındırıyordu.
  • Android 1.5: 2009 yılının Nisan ayında piyasaya sürülmüştü. Bu sürümde ekran klavyesi bulunuyordu ve widgetlar tanıtılmıştı.
  • Android 1.6: 2009 yılının Eylüm ayında piyasaya sürülmüştü. CDMA için destek ve çeşitli ekran boyutları ve çözünürlük destekleme özelliği eklendi.
  • Android 2.0: 2009 yılının Ekim ayında piyasaya sürülmüştü. Sesli nagivasyon bu sürümle hayatımıza girdi.
  • Android 2.2: 2010 yılının Mayıs ayında tanıtıldı. Ekrandaki bir simgeye dokunarak komut verme özelliği tanıtıldı.
  • Android 2.3: 2010 yılının Aralık ayında yayınlandı. Arayüze siyah ve yeşil renkleri eklendi.
  • Android 3.0 – 3.2: 2011 yılının Şubat ayında piyasaya sürüldü. Sadece Android işletim sistemine sahip tabletlerde çalışan bu sürüm, uzay temalı bir tasarımı içeriyordu.
  • Android 4.0: 2011 yılının Ekim ayında piyasaya sürüldü. Telefon ve tabletlerde kullanılabilen bu sürüm ile, kaydırarak gezinmeyi ve birleşik bir arayüzü tanıttı.
  • Android 4.1 – 4.3: 2012 yılının Temmuz ayında, Kasım ayında ve 2013 yılının Temmuz ayında piyasaya sürülmüştü. Google Asistan işte bu sürümle hayatımıza girdi. Bildirimler geliştirildi.
  • Android 4.4: 2013 yılının Ekim ayında piyasaya sürüldü. Arayüzdeki durum çubuğu şeffaflaştırıldı ve daha açık renkler eklendi.
  • Android 5.0: 2014 yılının Kasım ayında piyasaya sürüldü. Bildirim merkezi gibi listelerin görünümü değiştirildi. Bazı sesler komutlar eklendi.
  • Android 6.0: 2015 yılının Ekim ayında tanıtıldı. Parmak izi okuyucular ve USB-C izinleri devreye girdi.
  • Android 7.0 ve 7.1: 2016 yılının Ağustos ayında ve Ekim ayında yayınlandı. Bildirimler gruplandırıldı ve ekran bölünme özelliği geldi.
  • Android 8.0 ve 8.1: 2017 yılının Ağustos ayında ve Aralık ayında tanıtıldı. Picture in picture özelliği ve bildirimleri erteleme gibi özellikler hayatımıza girdi.
  • Android 9.0: 2018 yılının Ağustos ayında tanıtıldı. Bu yazılım güncellemesi ile ana sayfa düğmesi ve geri dönmek için geri düğmesi geliştirildi. Parlaklık özellikleri değiştirildi.
  • Android 10: 2019 yılının Eylül ayında tanıtıldı. Geri düğmesi devre dışı bırakıldı. Karanlık mod ve odak modu devreye girdi.

Android Donanımı

Android donanımında ARM kullanılır. Bir sonraki Android sürümleri x86 ve x86-64’ü destekler. 2012 yılında Intel işlemciye sahip olan Android tablet ve telefonlar tanıtıldı. Donanım gereksinimleri ise ekran boyutlarına ve CPU’ya bağlıdır. İlk zamanlarda 200 MHz işlemci, 32 MB RAM ve 32 MB depolama alanı gerekiyordu.

Android’in Dünyadaki Yeri

İlk zamanlarda Nokia, Samsung ve Motorola gibi telefonlarda kullanılan Symbian ve Windows Mobile gibi işletim sistemleriyle rekabet haline girmişti. Symbian işletim sistemi , mikro çekirdeğe sahip bir kapalı işletim sistemiydi ve oldukça popüler olsa da Kuzey Amerika’da çok tercih edilmiyordu. Tasarım olarak Android ve iOS’a kıyasla oldukça zordu ve yazılımı oluşturmak da oldukça karmaşıktı. Symbian’ın son sürümü 2014 yılında piyasaya sürülmüştü.

Windows Mobile ise, Windows CE tabanlı bir işletim sistemiydi ve ilk sürümü Pocket PC 2000 yılında tasarlanmıştı. İlk olarak işletmeler için pazarlanmış olsa da; Android ve iOS rekabeti arasında yerini almak için bazı değişikliklere yöneldi. Böylece, 2010 yılında Windows Mobile adını Windows Phone olarak değiştirdi. Üzerinde çokça çalışmalar yapılsa da, aşamalı olarak bu işletim sistemi kaldırıldı.

Android’in bilinen en büyük rakibi iOS işletim sistemidir. iOS, Android’e göre daha sabit bir arayüze sahiptir; Android ise daha esnek ve kişiselleştirilebilir.

Android işletim sahibi, 2011 yılından beri satış rekorunu elinde tutuyor. Android’in 2018-2019 yılları arasındaki küresel pazar payı %74,45 iken, iOS’unki %22,85’tir.

Sizin için hazırladığımız tüm yazılara ve videolara ulaşmak için tıklayın!

Related Posts

Yorum Bırakın...