Firmanın Xinjiang’ın Müslüman bölgesinden binlerce zorunlu işçi çalıştırdığı iddia ediliyor. Tech Transparency Project (TTP) raporuna göre, Çin’in önde gelen tüketici elektroniği bileşenleri tedarikçisi Lens Technology, çoğunluğu Müslüman olan Xinjiang, Çin’den zorla çalıştırılan Uygur Türklerini kullanmakla suçlanıyor. Rapor, Amazon, Apple ve Tesla gibi şirketlerin tedarikçisi olan Lens Technology’nin Çin hükümetinin Uygur Türklerine karşı devam eden tutukluluk ve zorunlu çalışma kampanyasının bir parçası olarak bu tür binlerce işçiyi kullandığını söylüyor. Washington Post, TTP’nin bulgularını ilk olarak Salı günü bildirdi.
TTP’nin soruşturması, Global Times of China’dan gelen medya raporlarına ve hükümet kayıtlarına atıfta bulunuluyor. Lens Technology’nin, Xinjiang’ın yürüttüğü “yoksulluğu azaltma” programının bir parçası olarak Hunan eyaletindeki fabrikalarında çalışmak üzere Xinjiang’dan binlerce işçinin gönderildiği iddia ediliyor.
Apple Çin’in Zorunlu İş Gücü Programlarında Herhangi Bir Rol ve Bağlantı İddialarını Reddetti
Krizle ilgili kapsamlı raporlara göre, bu işçilerin çoğu daha önce beyin yıkama kamplarında yaşıyorlardı. Kizle ilgili kapsamlı raporlara göre, Çin’deki çeşitli fabrikalara nakledilmeden önce genellikle İslam’dan vazgeçip Mandarin öğrenmeye zorlanıyorlar.
Apple, denetim sürecinin bir parçası olarak tedarikçilerini düzenli olarak araştı dığını ve Lens Teknolojisinin bu tür çalışanları Apple üretim hatlarında kullandığına dair hiçbir kanıt görmediğini söyledi. Bu şekilde Çin’in zorla çalıştırma uygulamalarında herhangi bir rolü veya bunlarla bağlantılı herhangi bir rolü reddetti.
“Apple’ın zorla çalıştırma konusunda sıfır toleransı var. Apple sözcüsü Josh Rosenstock yaptığı açıklamada; “Zorla çalıştırmanın varlığını aramak, sürpriz denetimler de dahil olmak üzere yaptığımız her tedarikçi değerlendirmesinin bir parçası.” dedi.
Uygur Türkleri Raporunda H&M, Nike gibi Yüksek Profilli Markalar da Var
Pazartesi günü yayınlanan büyük bir BuzzFeed News araştırması, hükümetin Xinjiang’ın tutuklu sakinlerini çalıştırması için gözaltı kamplarında inşa ettiği geniş fabrika ağına bir bakış da dahil olmak üzere Çin’in Uygur Türklerine karşı yürüttüğü kampanyanın kapsamını daha da ortaya koydu. Soruşturmada ayrıca, Xinjiang bölgesi dışındaki Uygur Türklerini zorla yeniden yerleştirilen ve çalışma kamplarına yerleştirilen yaklaşık 100 şirketin tedarikçileri olan bir Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü raporuna atıfta bulunuluyor. Listede Apple ve Amazon gibi yüksek profilli markaların yanı sıra H&M, Nike, Nintendo ve düzinelerce diğerleri var.
Aktivistler ve insan hakları gözlemcileri, gözaltı kamplarını ve zorla yer değiştirme ve çalışma programlarını şiddetle eleştirdiler. Daha yakın zamanlarda, bu tür gruplar Apple gibi şirketleri, ihlallere karşı daha güçlü duruşlar almaya çağırdı.
Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videolu anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.