HDD ve SSD Arasındaki Farklılıklar – Hangi Sürücüyü Seçmeli

by teknohall
HDD ve SSD Arasındaki Farklılıklar

SSD ve HDD arasındaki fark nedir? Solid State Disk  (Katı hal sürücüsü) ve sabit disk sürücüleri, fiziksel özellikleri bakımından benzerdir, ancak veri depolama açısından farklı özelliklere sahiptir. Her iki sürücünün de avantajları ve dezavantajları vardır.

Bunların birbirine alternatif iki çözüm olduğu doğrudur, ancak SSD’leri sabit disklerin bir evrimi olarak değil, dahili belleğin yönetimini kökten değiştiren yeni bir teknoloji olarak düşünmeliyiz. Sabit diskler yıllardır daha büyük bir depolama kapasitesine odaklanırken, katı hal sürücüleri güvenlik, hız ve özellikle kuruldukları makinenin performansını iyileştirmeyi amaçlar . Günümüzde SSD diskler, modern dizüstü bilgisayarlarda giderek daha fazla yer almaktadır. Ancak sizin için en iyi çözümün hangisi olduğunu belirlemek için hangi özellikleri değerlendirmeniz gerektiğini anlamak önemlidir.

HDD nedir?

HDD veya daha iyi bilinen adıyla sabit sürücü, bilgisayarınızda farklı türde sanal veri dosyalarını ve yazılım uygulamalarını tutan bir depolama aygıtıdır. Sabit sürücüler aracılığıyla, anakartınız, güç kabloları aracılığıyla bilgisayarınıza bağlanacak şekilde sabitlenir.

SSD nedir?

Pratikte, klasik sabit disklere kıyasla flash bellek kullanan “özel” sabit disklerdir. 

SSD ve HDD Karşılaştırması

SSD ve HDD Karşılaştırması

SSD’ler , HDD’deki muadillerinden çok daha hızlıdır ve fiyatları artık bir sabit disk satın almanızı önerecek kadar farklı değildir.

Ancak HDD ve SSD arasındaki farkları ayrıntılı olarak görelim .

Depolama kapasitesi

Birkaç terabaytlık (1.048.576 megabayt), hatta 20 TB’lık sabit diskleri doğrudan en yaygın çevrimiçi mağazalarda ve gerçekten düşük fiyatlarla bulamak zor değil. SSD’ler çok daha küçük depolama alanına sahiptir.

Kısacası, depolama alanı açısından, sabit disklerin belirgin bir avantajı vardır ve muhtemelen uzun bir süre böyle kalacaktır. Bir şeyi uzun süre bellekte tutmak veya büyük dosya ve klasörleri depolamak istiyorsanız, gitmeniz gereken yol sabit disklerdir.

Hız Faktörü

Hız terimi, hafızaların veri okuma ve yazma hızı anlamına gelir. HDD’lere gelince, plakaların dönüş hızı, okuma / yazma sürelerinin belirlenmesine yardımcı olur.

Bir dosyaya erişildiğinde, okuma/yazma kafasının “okuduğu” kısım, manyetik bölümlerin pozisyonunu algılar. Okunan dosya sırayla yazıldığı sürece, HDD onu hızlı bir şekilde okuyacaktır. Ancak, disk veriyle dolduğunda, dosya bölünür ve birden çok bölüme yazılır. Buna parçalanma denir ve okunması daha uzun süren dosyalara yol açar.

SSD’lerde parçalanma artık bir sorun değildir. Her hücreye aynı anda erişilebildiğinden , dosyalar minimum okuma/yazma etkisi ile hücreler arasında yazılabilir . Her hücreye bu basit, eşzamanlı erişim, dosyaların parçalanmadan bağımsız olarak, bir HDD’den çok daha hızlı, çok yüksek hızlarda okunmasını sağlar.

SSD’ler, tüm diskteki verilere aynı anda erişebilir. Bu sayede bir sistemi son derece reaktif ve hızlı hale getirebilir.

Süre

SSD hücreleri zamanla aşınabilir. Ancak, profesyonel olmayan kullanıcılar için  bunun gerçekleşmesi oldukça uzundur. Daha hızlı bir model veya daha fazla depolama alanı istediğinizde SSD’nizi değiştirme olasılığınız daha yüksektir. Bir SSD’yi optimize etmeye ve böylece ömrünü uzatmaya yardımcı olan TRIM komutu gibi teknolojiler de vardır .

Sabit disklerin içlerinde mekanik parçalar bulunduğundan fiziksel hasara karşı çok daha savunmasızdır . HDD’li bir dizüstü bilgisayarı düşürürseniz, tüm hareketli parçaların çarpışması ve olası veri kaybına ve hatta HDD’yi öldürebilecek fiziksel hasara neden olma olasılığı yüksektir. İçinde hareketli parça olmadığı için SSD’ler şoklara daha dayanıklıdır .

Fiyat

Son yıllarda fiyatlar düşse de SSD’ler hala sabit disklerden daha pahalı . Benzer miktarda depolama için, bir SSD’ye HDD’ye göre neredeyse iki kat ödeme yapıyor olabilirsiniz. Elbette, daha az depolama alanı için daha fazla ödüyor olabilirsiniz. Ancak, genel olarak çok daha hızlı, daha verimli ve çok daha dayanıklı depolamaya yatırım yapıtınızı unutmayın. Varsa fiyat farkı buna değecek ve sonuç bilgisayarınızı her açtığınızda ortaya çıkacaktır.

HDD mi SSD mi satın almalısınız? 

Her zaman olduğu gibi, teknolojik düzeyde bir cihaz satın almadan önce ihtiyaçlarınızı analiz etmeniz gerekir. İlk ihtiyacımız depolama alanı ise özellikle 1TB üzeri ise hard disk almakta fayda var. Aksine, yazma hızını ve makinenin en iyi performansını hedefliyorsak, önerilen seçim SDD’dir.

Related Posts

Yorum Bırakın...