Dji 4 Mini Pro İncelemesi: Almaya Değer Mi?
Dji 4 Mini Pro İncelemesi: Almaya Değer Mi?
Dji 4 Mini Pro İncelemesi: Almaya Değer Mi? DJI Mini 4 Pro, 2022 yılında piyasaya sürülen DJI Mini 3 Pro’nun yerini alarak hemen dikkat çeken bir mini drone. Hafif yapısı, kullanım kolaylığı ve görüntü kalitesiyle övgü topluyor. Şimdi DJI, Mini 4 Pro ile uçuş performansı, kamera kalitesi, uçuş süresi gibi alanlarda iyileştirmeler ve başlangıç seviyesi özellikleri olan Akıllı Uçuş Modları gibi geliştirmeler vad ediyor.
DJI, bu drone’u yeni başlayanlar için en iyi seçenekleri sunan bir drone olarak tanıtıyor ve Mini 4 Pro’nun rekabetçi fiyatı onu çekici bir seçenek haline getiriyor. Peki, endüstrideki en büyük isim gerçekten kompakt, başlangıç seviyesi bir drone üretebilir mi? Hem önceki modelini aşabilir hem de “Pro” unvanını hak edebilir mi?
Tasarım ve Özellikler
Boyut Önemli Benim gibi biri için DJI Mini 4 Pro gibi bir drone oldukça cazip. Hem oyuncak dronelara hem de FPV Gözlüklerle birlikte premium dronelara ilgi duydum, ancak kendimi uzman olarak görmem pek mümkün değil. Örneğin, HEQ Swan Voyager gibi büyük ve kurulumu zaman alan droneları daha fazla kullanmamı engelleyen bir şey var. Diğer yandan daha ucuz, oyuncak gibi dronelar ise neredeyse çok basit. Kendi kendilerine engellerden kaçınamıyorlar ve sınırlı menzile sahipler. Ayrıca kaybetmeleri kolay oldukları için ucuz olmaları iyi bir özellik.
İşte bu yüzden DJI Mini 4 Pro gibi bir şey oldukça ilgi çekici. Hemen hemen her yere kolayca götürülebilen kompakt bir paket ancak omnidirectional engel algılama, ActiveTrack 360 derece gibi profesyonel özelliklerden ödün vermiyor. Ayrıca tam 4K 60fps video kalitesine sahip.
DJI Mini 4 Pro, boyutu ve ağırlığıyla etkileyici. Pervaneleri katlandığında yaklaşık 5.86 inç uzunluğunda ve 3.66 inç genişliğinde. Uzatılmış pil ile birlikte sadece 303.5 gram ağırlığında. Tabii ki, FAA ve belirli eyaletler 250g veya daha fazla kalkış ağırlığına sahip dronların kaydedilmesini gerektiriyor. Bu basit bir işlem, ancak standart pilin daha az uçuş süresine sahip olmasına rağmen, dronu 250g sınırının altında tutan bir şey göz önünde bulundurulmalı.
Dahili 3 eksenli bir gimbal ve tek bir 1/1.3 inç sensör kamerası bulunuyor ve 4K 60FPS HDR video, 4K 100FPS ağır çekim video ve 48MP fotoğraflar çekebiliyor. Geniş açılı kamera aynı zamanda gerçek dikey çekim yapma olanağı sunuyor.
DJI’nin OcuSync 4 (O4) video iletim teknolojisini kullanarak, 1080p/60FPS canlı video yayını 20km (12 mil) menzile kadar sağlanabiliyor. Tabii ki, çevresel koşullar sinyal gücünü ve menzili dramatik olarak etkileyebilir, ancak bu kategoriye göre etkileyici ve önceki modelinin yaklaşık 12km (7 mil) maksimum menzilinden belirgin bir iyileşme var.
DJI Mini 4 Pro, farklı konfigürasyonlarda sunuluyor ve 759 dolardan başlıyor (DJI RC-N2). Bu paket, droneyi, ekran olmayan RC-N2 uzaktan kumanda ve bir adet 34 dakikalık uçuş süresi bataryasını içeriyor. Bir sonraki seçenek ise RC-N2’nin yerine ekrana sahip RC 2 uzaktan kumandayla birlikte 959 dolara satılan DJI RC 2 paketi.
Benim incelediğim paket ise DJI Mini 4 Pro Fly More Combo Plus (DJI RC 2) idi ve içinde RC 2 uzaktan kumanda, üç uçuş süresi bataryası, iki yönlü şarj istasyonu ve bir omuz çantası bulunuyordu ve fiyatı 1159 dolardı. “Plus” terimi, 1099 dolarlık “Plus” olmayan paketin 34 dakikalık bataryalarına kıyasla üç adet 45 dakikalık uçuş süresi bataryasının dahil olmasını ifade ediyor.
Yastıklı omuz çantası yaklaşık olarak 9 inç genişliğinde, 4.75 inç derinliğinde ve 6.75 inç yüksekliğinde. Dron, RC 2, üç batarya, şarj istasyonu, üç takım yedek pervane, USB-C’den USB-C’ye kablo, USB-C’den USB-A’ya kablo ve bir mini tornavida dahil olmak üzere pakette bulunan her öğe kolayca çantaya sığdı.
Üç batarya şarj istasyonunda şarj edilebilir, bir seferde bir batarya şarj edilir ve gösterge ışıkları dolu olduğunda şarj tamamlanmış olur. 30W PD hızlı şarj cihazı, dahil değil, öneriliyor ancak herhangi bir standart USB güç kaynağı da işe yarar, ancak daha yavaş şarj edebilir. Şarj istasyonu bir USB-C girişi ve bir USB-A çıkışı ile birlikte, batarya durumunu kontrol etmenizi sağlayan bir güç düğmesi bulunuyor.
Bir batarya dronun içine yerleştirildiğinde, kendi USB-C bağlantı noktasından şarj edilebilir, şarj istasyonunda bulunan aynı türden gösterge ışıkları ve güç düğmesine sahiptir. RC 2 uzaktan kumanda da aynı şekilde şarj edilir ve üç saate kadar pil ömrüne sahiptir.
Kurulum
Başlangıç Dostu Neyse ki başlamak için çok fazla şeye ihtiyaç yok. RC 2 uzaktan kumanda ve en az bir batarya tamamen şarj edildikten sonra, dronun üzerindeki pervane tutucuyu ve gimbal koruyucusunu çıkarmak oldukça basit. Bundan sonra, arka kolları, ön kolları ve pervane bıçaklarını açın. Dron hazır olduğunda, kontrol çubuklarını RC 2’nin depolama yuvalarından çıkarın ve kumandanın antenlerini açın.
RC 2, ilk kullanımdan önce bir Wi-Fi bağlantısı aracılığıyla etkinleştirilmelidir. Güç düğmesini bir kez basıp ardından basılı tutmak, 5.5 inçlik dokunmatik ekranda rehberli etkinleştirme sürecini başlatır.
Aktive edildikten ve kumanda dron ile bağlandıktan sonra, herhangi bir firmware güncellemesi yapmadan kutudan ilk uçuşa hazır olabilirsiniz. Her şeyin şarj edildiğinden emin olduktan sonra, kutudan ilk uçuşa hazır olmak yaklaşık 30 dakika kadar sürdü.
Dronun önünde gimbal ve kamera, yatay yönlere ve yukarı doğru engelleri algılayabilen omnidirectional bir vizyon sistemi bulunuyor. Altında ise aşağıya doğru görüntü ve 3D kızılötesi algılama sistemleri ile birlikte bir yardımcı ışık yer alıyor. Dronun arka kısmında batarya seviyesi LED’leri, güç düğmesi, USB-C bağlantı noktası, microSD kart yuvası ve batarya mandalları yer alıyor. Son olarak, arka pervanelerin hemen altında hava aracı durum göstergeleri bulunuyor.
RC 2 uzaktan kumandanın önünde, kontrol çubuklarının üzerinde 1920 x 1280 piksel çözünürlüklü bir dokunmatik ekran bulunuyor. Ekran parlak, canlı ve güneş ışığında bile iyi bir görünürlük sağlıyor. Kontrol çubuklarının arasında Uçuş Durdur/Ana Sayfaya Dön (RTH) düğmesi, Uçuş Modu anahtarı (CineSmooth, Normal ve Sport) ve Güç düğmesi bulunuyor. Uçuş Modu Anahtarı’nın üzerinde durum LED’i ve batarya seviyesi LED’leri yer alıyor.
Uzaktan kumandanın üstünde, antenlerin yanında bir video Kayıt düğmesi ve fotoğraf çekmek için bir Odak/Ayar düğmesi bulunuyor. Bu iki düğmenin altında kamera eğimini kontrol eden Gimbal kadranı ve yakınlaştırma kontrolü için Kamera Kontrol kadranı bulunuyor. Uzaktan kumandanın altında bir microSD kart yuvası ve USB-C bağlantı noktası yer alıyor. Son olarak, uzaktan kumandanın hemen arkasında kontrol çubukları için saklama alanı ve varsayılan olarak gimbalin merkezini değiştirmeyi ve aşağıya doğru bakmasını değiştirmeyi sağlayan özelleştirilebilir C1 ve C2 düğmeleri bulunuyor.
Dron gibi, RC 2’nin yapım kalitesinin sağlam, ergonomik ve sezgisel olduğunu gördüm. Bir çarpma inişi olasılığı düşük olsa da, ne dronun bir çarpma durumunda dayanamayacağından ne de RC 2’nin nadiren düşmelerle baş edemeyeceğinden endişe duymadım.
Uygulamalar: Birden Fazla Seçenek DJI’nin önerdiği üç uygulama, iOS 11.0 veya üstü veya Android 7.0 veya üstü cihazlarla çalışıyor: DJI Fly, DJI Store ve LightCut.
RC 2 üzerine zaten yüklenmiş olan DJI Fly, bir eğitim ve diğer öğrenme kursları sağlar, videoları düzenlemenizi sağlar ve fotoğraf ve videoları paylaşmak için SkyPixel sosyal medya platformuna erişim sağlar. RC 2 ile bile, uygulamanın öğrenme kursları gibi bazı özelliklere (örneğin, öğrenme kursları) telefonda veya tablette erişiminizin olması iyidir.
DJI Store, alışveriş, forum, satış sonrası destek, öğreticiler ve belki de en kullanışlı olan, DJI Mini 4 Pro’nun sanal bir versiyonu ile güvenli bir şekilde eğitim almanızı sağlayan Sanal Uçuş deneyimini içerir. Hem denemeden önce denemenize hem de droneyi manuel olarak nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmeyi oyunlaştırmanın harika bir yolu.
DJI tarafından olmasa da, LightCut, şirketin önerdiği video düzenleme uygulamasıdır. DJI Fly’da bulunanlardan daha gelişmiş düzenleme işlevleri sunar, yapay zeka tabanlı fonksiyonlar da içerir.
Sizin için hazırladığımız tüm yazılara ve videolara ulaşmak için tıklayın!