TPM Nedir? Windows 11 Herkesi TPM Yongalarını Kullanmaya mı Zorluyor?

by teknohall
TPM nedir?Windows 11 ve Tpm

Yıl sonuna kadar çoğumuz Windows 11’i yükleyip kullanmaya başlayacağız. Ancak bunun için her şeyden önce uyumlu bir bilgisayara sahip olmak gerekecek. İşte TPM de Windows 11 için bu gereksinimler arasında yer alıyor.

TPM Nedir?

TPM, Güvenilir Platform Modülü anlamına gelir ve 10 yılı aşkın süredir PC’nin bir parçasıdır. Tek amacı belirli verileri korumak olan küçük bir işlemci olmasıdır. Mac’ler için aynı işlev örneğin T2 çipi tarafından gerçekleştirilir ve akıllı telefonlar arasında bile benzer bir şey vardır. Bu nedenle yeni olan şey, Windows 11’in bu teknolojinin varlığını zorunlu hale getirmesidir.

Neden TPM?

Veri koruması her zaman çok önemlidir, ancak dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve genel olarak taşınabilir cihazlar için daha da önemlidir. Çünkü taşınabilir oldukları için onları kaybedebiliriz veya birileri onları çalabilir. Ve bu noktada sorun sadece ürünü geri almak zorunda kalmak değil, bir yabancının verilerimize (kişiler, fotoğraflar, banka hesabı vb.) erişebilmesidir.

İşte bu nedenle TPM önemlidir. Bilgisayarın bu bölümü, aygıt yanlış ellere geçse bile belirli bilgilerin güvende kalmasını sağlayabilir.

TPM Pratikte Nasıl Çalışır?

TPM korumalı bir cihaz kullanmak için kullanıcı kimlik doğrulaması gereklidir. Pek çok kimlik doğrulama sistemi vardır. PIN, şifre, biyometrik veriler, akıllı kart, OTP kodları … ya da iki veya daha fazla sistemin bir kombinasyonu. İyi bir nedenle, iyi bir şifre yöneticisine sahip olmak önemlidir. Kullanılan yöntem ne olursa olsun, veriler TPM tarafından güvenli bir şekilde saklanır. Bu modül ayrıca başarılı oturum açma sonrasında veri şifrelemeyi, güvenli e-postalar veya VPN’ler gibi belirli hizmetler için çevrimiçi kimlik doğrulamayı yönetir. TPM, hassas verilerin uygun şekilde silinmesini sağlamak için kullanılmış PC’yi elden çıkarma veya yeniden satma zamanı geldiğinde de kullanılır.

Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

TPM, çok güçlü bir şifreleme türü kullanır. Doğru kimlik doğrulama bilgilerine sahip değilseniz, bu şekilde korunan verilere erişilemez. TPM işlemcisi şifreleme anahtarlarını yönetir, bu nedenle birisi Windows güvenliğine girse bile hiçbir şey yapılmaz. Bu da, Windows 11’de TPM’yi zorunlu kılmak için geçerli bir neden olabilir. Fiziksel saldırılar (bilgisayarınızı çaldıklarında ve bir tornavida ve havya ile verileri hacklemeye çalıştıklarında) da çok zordur.

TPM’li bir cihaz aslında sistem donanımındaki değişiklikleri algılayabilir ve sonuç olarak verilere erişimi reddedebilir. Bu sistem başlangıçta sabit diskleri veya video kartlarını değiştiren dürüst kullanıcılar için bazı sorunlar yarattı, ancak bu sorunlar hızla çözüldü. Başka bir deyişle, orijinal TPM işlemcisinin anahtarları olduğundan ve onları sıkıca tuttuğundan, şifrelenmiş bir sabit sürücünün bağlantısını kesip başka bir makinede okumaya çalışamazsınız. Ve TPM yongasını söküp başka bir bilgisayara monte etmek bile yardımcı olmaz çünkü bu öğe doğduğu bilgisayara bağlıdır.

Windows 11, 24 Haziran 2021’de duyuruldu ve bu yıl içinde bir güncelleme olarak sunulacak.

Intel 8 nesil CPU veya eşdeğeri olan yeni bir PC’ye sahip olan herkes kurulum yapabilir. Yeni olan, TPM platformunun herkes için gerekli olmasıdır, oysa şimdiye kadar kurumsal dünyanın tipik bir özelliğiydi. Bir PC’yi kendisi yapan herkes bunu dikkate almak zorunda kalacak ve anakart üreticileri için de bu bazı değişiklikler gerektirecektir. Çoğu için bu aslında çok basit bir şeydir, çünkü çoğu durumda BIOS’a erişmek ve TPM’yi (Firmware TPM) etkinleştirmek yeterlidir.

Aslında genellikle gerekli donanım zaten mevcuttur ancak kullanılmamaktadır. Bazı durumlarda Windows 11’i kullanmak için yeni bir bilgisayar satın almak gerekebilir. Hepsi bir yana, Microsoft neden Windows 11’e sahip olmak için TPM’yi zorunlu hale getirmiş? Kesinlikle güvenliği artırmak istiyor. Siber saldırıları sık sık duyduğumuzu düşünürsek, hiç kimse iyileştirilmiş güvenlikten şikayet edemez.

Related Posts

Yorum Bırakın...