AMD, Ryzen Pro 5000 Serisi Yongaları Piyasaya Sürüyor

by Ayse Genc
AMD

Bu baharda Lenovo ThinkPad ve HP EliteBook dizüstü bilgisayarlara güç verecek üç yeni işlemci gelecek.  AMD ’nin iş dizüstü bilgisayar işlemcileri pazarındaki yeri, Lenovo ve HP’nin bir avuç modelinin yepyeni Ryzen Pro 5000 serisi işlemcilerle birlikte satışa çıkmasıyla bu baharda biraz daha büyüyecek.

AMD

Austin merkezli silikon firması, hem iş seyahatinde olanların hem de bilgisayar teknolojileri departmanlarının favorisi olan ultra taşınabilir dizüstü bilgisayarlara güç sağlamayı amaçlayan üç modeli içeren yeni çip ailesini açıkladı. Amiral gemisi Ryzen 7 Pro 5850U, sekiz çekirdeğe sahiptir ve AMD’nin en yeni Zen 3 mimarisini temel alır. Çipin Ryzen 7 Pro 4000 serisinden önceki modelleri şu anda birkaç üst düzey Lenovo ThinkPad ve HP EliteBook modeline güç veriyor. 4.4GHz’lik en yüksek saat hızına sahip olan yeni 5850U, EliteBook 800 serisi ve ThinkPad T14S dizüstü bilgisayarların yenilenmiş sürümlerinde görünecek. Önümüzdeki birkaç ay içinde satışa çıkmaları planlanıyor. Üç yeni işlemcinin tümü çoklu iş parçacığını destekler. Bu, çekirdeklerinin her birinin aynı anda çalıştırdığınız bir uygulamadan iki yönerge dizisini işleyebileceği ve kaynak yoğun iş akışlarında performansı potansiyel olarak artırabileceği anlamına gelir.

Bu arada AMD, KOBİ pazarı olarak da bilinen küçük ve orta ölçekli işletmeleri hedefleyen orta ve bütçeli dizüstü bilgisayarlar için yeni Ryzen Pro modelleri de sunacak. Ryzen 5 Pro 5650U’da altı çekirdek varken Ryzen 3 Pro 5450U’da dört çekirdek bulunur.

AMD

Neden Bu Kadar Az AMD Ryzen Pro Modeli Var?

En yeni 5000 serisi neslinden yalnızca üç Ryzen Pro işlemciyle AMD, rekabetçi iş-dizüstü bilgisayar pazarında daha fazla yer almak için adım adım yaklaşımını sürdürüyor. Üç yeni Ryzen Pro yongası, eski Zen 2 mikro mimarisini kullanan önceki 4000 serisi aileden altı SKU’ya daha katılıyor.

AMD’nin ezeli rakibi Intel şu anda iş dizüstü bilgisayar pazarına hakim durumda. Intel şu anda vPro ile donatılmış 10. ve 11. Nesil Çekirdek ailelerinden bir düzineden fazla işlemciyi pazarlamaktadır. VPro desteği, çiplerin bilgisayar teknolojileri departmanlarının işlerini kolaylaştıran güvenlik ve yönetilebilirlik özelliklerine sahip olduğu anlamına gelir. Intel’in vPro ve diğer benzer iş odaklı silikon teknolojileri on yıldan fazla bir süredir piyasada. Ancak yakın zamanda AMD’nin Ryzen Pro biçiminde uygulanabilir bir alternatif piyasaya çıktı. Ryzen Pro, kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı koruma sağlamak için tasarlanmış donanım düzeyinde arka durdurucular gibi ihtiyaç duyulan bazı güvenlik ve yönetilebilirlik özellikleriyle eşleşiyor. AMD, cihaz üreticisi ve Microsoft Windows işletim sistemi tarafından uygulanan güvenlik özellikleri dahil, verileriniz ve Ryzen Pro 5000 serisi yongalarda potansiyel bilgisayar korsanları arasında beş ayrı donanım ve yazılım güvenliği katmanı olduğunu söylüyor.

AMD’nin bu yeni yongaları pazarlamadaki ana odak noktası güvenlik değil performanstır. Kurumsal çalışanlar bilgisayar teknolojileri departmanlarının elindeki en iyi performansa sahip dizüstü bilgisayarı istiyor. Şu anda tüketici dizüstü bilgisayarlarında bulunan Pro olmayan Ryzen 5000 yongalar gibi, Pro çeşitleri de iş kullanıcılarının en çok gerçekleştirdiği görev türlerinde çığır açan performans vaat ediyor. Şirket içi test sonuçlarına göre AMD, Ryzen 7 Pro 5850U’yu Geekbench 5 kıyaslamasında Intel Core i7-1185G7’den % 48 daha iyi performans elde ettiğine işaret ediyor. AMD, iş açısından kritik Microsoft Excel uygulamasındaki performansın % 23’lük bir iyileşme sağladığını iddia ediyor. Bu arada, iki rakip işlemci arasındaki web tarama performansının kabaca eşit olması bekleniyor.

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videolu anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...