Bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır? Bilgisayara virüs bulaştığı nasıl anlaşılır merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edin!
Bilgisayarda Virüs Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Günümüzde bilgisayar kullanmayan insan sayısı o kadar azaldı ki… Hayatımızın her anında birçok işimizi bilgisayardan yapıyor, birçoğumuz saatlerimizi bilgisayar başında geçiriyoruz. Çeşitli internet sitelerinde saatlerce geziyor, birçok maili açıyoruz. Hal böyle olunca, bazen bilgisayarlarımız kötü amaçlı yazılımlara maruz kalabiliyor ve bu yazılımlar bilgisayarlarımıza virüs bulaştırabiliyor.
Bu virüsler, bilgisayarımızda depoladığımız tüm içerikleri tehlikeye atabilir, hatta iş kişisel bilgilerimizin çalınmasına kadar gidebilir. Bazı kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayarınızdaki tüm depolama alanında üreyerek çoğalabilir ve bilgisayarınıza tamamen hakim olabilir. En iyi ihtimalle, bilgisayarınızda bir sorun haline gelerek bazı uygulamalara erişiminizi engelleyebilir.
Neredeyse bütün günümüzü internette geçirdiğimizi varsayarsak, bilgisayarımıza virüs bulaşma olasılığını göz ardı etmemeliyiz. Anti-virüs programları kullansak da, bazen kötü amaçlı yazılımlar küçük bir sızıntı bulup bilgisayarınızı işgal edebilir. Anti-virüs programınız güncelse, büyük ihtimal birçok kötü durumdan korunur hale gelebiliirsiniz.
Bilgisayarda Virüs Olduğunun İşaretleri
Bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır? Bilgisayarda virüs olup olmadığı nasıl anlarız? Eğer bilgisayarınızdaki virüs programının son sürümü yüklüyse, virüs taraması sırasında uygulama tarafından bir bildirim gelecektir. Virüs tespit edildiği zaman program aracılığıyla bilgisayarınızda temizlik yapabilirsiniz. Eğer virüs programınız güncel sürümünde değilse, kötü amaçlı yazılım bilgisayarınızı ele geçirebilir.
Virüsten korunmak için indirdiğiniz virüs programının sizi uyarmadığını ya da virüs programı kullanmadığınızı varsayalım. Bu noktada, virüs olduğunu anlamanın birkaç yolu vardır.
Bilgisayarınız her zamanki akışında çalışmıyorsa, daha düşük performans sergiliyorsa bilgisayarınızda virüs olabilir. Bazı virüsler, bilgisayarınızın düzgün çalışmasını sağlayan dosyalara erişerek onları etkisiz hale getirebilir. Hal böyle olunca, bilgisayarınız çökmeye kadar gidebilir.
Bilgisayarınız noraml performansına göre çok daha yavaş çalışıyorsa, muhtemelen bir virüs tarafından işgal altında olabilir. Virüsler, bilgisayarınızdaki kaynaklara sızarak bilgisayarınızın performansını düşürüyor olabilir. Bilgisayarınızda virüs olup olmadığı bu şekilde anlaşılabilir.
Bilgisayarınızda virüs olup olmadığının bir başka kanıtı, dosya erişiminin engellenmesidir. Bilgisayarda virüs varsa, bazı sürücüler size uyarı bildirimleri gönderebilir, bazıları çalışmayabilir, bazıları açılmayabilir ya da komutlarınıza yanıt vermeyebilir. Bu gibi sorunlar tamamen virüsün varlığına işaret etmeyebilir elbette; eğer virüs yoksa bile cihazınızda bir problem olduğunu gösterebilir.
Son olarak, bilgisayarda virüs olup olmadığını anlamanın bir başka yolu da görüntünün bozulmasıdır. Başlat menüsü gibi bilgisayarınızın ana erişim noktalarında herhangi bir görüntü bozukluğu fark ederseniz, büyük olasılıkla bir virüs saldırısı altında olabilirsiniz.
Sizin için hazırladığımız tüm yazılara ve videolara ulaşmak için tıklayın!