Reklam Yasağı: Pinterest, Periscobe, Scope ve Twitter

by Ayse Genc
Reklam

Türkiye, sosyal medya platformlarının ülkede yasal temsilci atamasını gerektiren yasaya uymamaları nedeniyle Twitter, Periscobe, Scope ve Pinterest’e reklam yasağı getirdi. 1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren yasanın 3’ncü aşaması olan “Reklam Yasağı”, Resmî Gazete’de yayımlandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 19.01.2021 ve 4202, 3769, 3768 numaralı kararlarına istinaden temsilci belirlemeyen ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen Twitter, Periscobe, Scope ve Pinterest sosyal ağ sağlayıcılarına reklam verilmesi yasaklandı.

Resmi bir temsilci atamayı reddeden şirketler para cezasına çarptırılır, ardından reklam yasakları uygulanır ve platformlarının kullanımını çok yavaşlatacak bant genişliğinde kesintiler yaşanabilir. Facebook, Türkiye’de tüzel kişilik atama sürecine başladığını duyurmasının ardından, Türkiye’de tüzel kişilik kurmayı kabul eden LinkedIn, YouTube, TikTok, Dailymotion ve Rus sosyal medya sitesi VKontakte’ye katılarak reklam yasağından kaçındı.

“Reklam veren şirketlere ceza kesilecek.”

Haberleşme ve altyapıdan sorumlu bakan yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter reklamlarının yasaklanmasının ardından, “7253 sayılı yasa gereği Türkiye’ye resmi temsilci atamayan yurt dışı kaynaklı sosyal medya şirketleri, artık ülkemizden reklam alamayacak. Temsilcilerini henüz açıklamamış olan Twitter ve Pinterest’in gerekli adımları hızla atacağını umuyoruz” dedi. Periscobe ve görüntü paylaşım ağı Pinterest, Resmî Gazete’de duyuruldu. Sayan şunları ekledi: “Yükümlülüklerine uymamakta ısrar eden sosyal ağlar için bant genişliğini düşürmek bizim son dileğimiz.”

Twitter ve Pinterest’ten reklam yasağına ilişkin hemen bir yorum gelmedi. Ekim ayında yürürlüğe giren yasaya göre, sosyal medya şirketlerinin yerel temsilcisi, mahremiyet ve kişisel hakları ihlal eden içeriğin kaldırılmasına yönelik bireysel taleplere 48 saat içinde yanıt vermek veya ret gerekçesini sunmakla görevlendirilecek. İçeriğin 24 saat içinde kaldırılmaması veya engellenmemesi durumunda şirket, zararlardan sorumlu tutulacaktır.

Ömer Fatih Sayan, “Taciz, istismar, iftira ve hak ihlalleri bir özgürlük değil suçtur!”

Yasa aynı zamanda sosyal medya verilerinin Türkiye’de saklanmasını gerektiriyor.  Yurtdışında bulunan hak grupları, uluslararası teknoloji şirketlerinin temsilci atama kararının sansüre ve mahremiyet ve bilgiye erişim hakkının ihlaline yol açacağını ifade etti. İfade Özgürlüğü Derneği, ekim ayından bu yana Türkiye’de 450.000’den fazla alan adı ve 42.000 tweet’in engellendiğini söylüyor. Facebook pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye’de ifade özgürlüğünü ve diğer insan haklarını korumaya kararlı olduğunu söyledi.

Ömer Fatih Sayan açıklamasında, “Lakin milletimizin; verilerini, gizliliğini ve haklarını korumak için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız. Dijital faşizm ve kural tanımazlığın Türkiye’de hâkim olmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Taciz, istismar, iftira ve hak ihlalleri bir özgürlük değil suçtur! Hiç kimsenin bu ve benzeri suçları özgürlük kisvesi altında işlemesine asla müsaade etmeyeceğiz.” ifadelerini yer verdi.

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videolu anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...