Uygur Türkleri Tespit ve Takibi için Çin Teknoloji Patentleri

by Ayse Genc
uygur türkleri

Huawei’nin Çin Bilimler Akademisi ile birlikte yaptığı bir patent başvurusu, yapay zekanın bir yayanın Uygur olup olmadığını nasıl anlayabileceğini açıklıyor. Çinli teknoloji devleri, Uygur Türkleri tespit edebilen, izleyebilen araçlar için patentler aldı. 2017 yılına kadar uzanan paten başvurusu dizisi, bir video gözetim araştırma şirketi olan IPVM tarafından gün ışığına çıkarıldı. Yayınlanan IPVM raporunda, Uygurlar için görüntüleri analiz etmek, gözetleme kamerası ve yüz tanıma ağlarına bağlanmak için kullanılabilecek sistemler için bir dizi patent bulunuyor.

Uygurlar İçin Haklar Grubu Kampanyası’nın yönetici direktörü Rushan Abbas, Thomson Reuters Vakfı’na, “Bu teknolojilerin, acımasız baskıyı verimli bir şekilde gerçekleştirebilmek için geliştirildiğini görmezden gelemeyiz.” Dedi.

Washington, D.C.’deki Çin büyükelçiliği, Xinjiang’ daki halka açık yerlerde çalışan kameraların “belirli bir etnik köken” hedeflemediğini söyledi. Birleşmiş Milletler yetkilileri, Çin’in birçok Uygur Türk’ünün yaşadığı Xinjiang bölgesini, haklar grupları tarafından baskının anahtarı olarak görülen patentli izleme teknolojisiyle “devasa bir tutuklama kampına” dönüştürdüğünü söyledi.

IPVM araştırmacısı Charles Rollet, “Bu teknolojiler, Çin polisinin geniş bir yüz veri tabanından geçmesine ve yapay zekanın Çinli olmayan veya Uygur olarak işaretlediği yüzleri işaretlemesine izin veriyor” diyor. “İnsan haklarıyla ilgili önemli sonuçlar var” Birleşmiş Milletler, çoğu Uygur Türkü etnik kökeninden olan bir milyondan fazla Çinli Müslümanın, Xinjiang eyaletinde gözaltına alındığını tahmin ediyor. Çin herhangi bir suiistimali reddediyor. Bölgedeki kamplarının mesleki eğitim sağladığını ve aşırılıkla mücadeleye yardımcı olduğunu söylüyor.

Uygur Türkleri Algılama Sistemi

Uygur Türkleri

Araştırmalar firmalarının, yetkilileri insanların nerede olduğuna dair uyarmak için yüz tanıma ve hangilerinin gözaltına alınacağını belirlemek için öngörücü Uygur algılama sistemleri inşa ettiğini gösteriyor.

Çin’in Uygurlara yönelik muamelesinde şirketlerin rolüne ilişkin tartışmalar giderek uluslararası ölçekte yayılıyor. ABD, zulmü teşvik etmekle suçlanan Çinli teknoloji firmalarına yaptırımlar uyguluyor. ABD hükümeti bir video gözetim firması olan Hikvision ‘ı 2019’da kara listeye almıştır. Biden yönetimi, Hikvision için lobici olarak kayıt yaptıran eski senatör Barbara Boxer’in bağışını geri verdi. Boxer firması Mercury Public Affairs, yorum talebine yanıt vermedi.

IPVM raporuna göre, Çin’in önde gelen güvenlik kamerası üreticisi olan Hikvision, Dahua ve Uniview dahil olmak üzere “Uygurlara analiz” sundu. Hikvision, 2019’da Reuters’a firmanın “küresel insan haklarını çok ciddiye aldığını” söyledi. Ayrıca teknolojisinin mağazalarda, trafik kontrolünde ve ticari binalarda da kullanıldığını söyledi.

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videou anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...