Elektronik Eşyalarımız Ne kadar Elektrik Harcıyor?

by Ayse Genc
elektronik

Elektronik cihazlar artık eskisi gibi sadece evlerde ve iş yerlerinde değil, hayatımızın her anında yanımızda bulunuyor.  Sundukları rahatlık sayesinde artık bir ihtiyaç haline gelen ev eşyaları ve akıllı cihazlar, vazgeçilmezimiz durumundalar.

Gün boyu ellerimizde tutuğumuz ve gözlerimizi üzerinden ayırmadığımız telefonlar ve televizyonlar, düşük elektrik tüketerek çalışmaktadır. Özellikle LED ekran teknoloji ile beraber enerji tüketimleri bir hayli azalmıştır. Bu sayede iPadler ve akıllı telefonlar tam şarj edilmeleri halinde 5 saati aşkın bir süre açık kalabilmektedir. Fakat yazımızda dünya üzerinde milyonlarca adet üretilen televizyon, iPad ve telefonların toplamda tükettikleri enerji miktarına göz atarak, ne kadar doğa dostu olduklarını analiz edeceğiz.

Elektronik Cihazların Tükettiği Enerji Nasıl Hesaplanır?

Elektrik tüketimi için kWh ölçü birimi ile hesaplama yapılmaktadır. kWh harcanan elektrik kilowatt saat cinden hesaplamamıza aracı olan ölçü birimidir.

Şarj adaptörlerinin üzerinde her elektronik cihazda farklı olmak üzere kWh cinsinden bir değer bulunur. Örneğin üzerinde 60 kWh yazan bir telefon şarj cihazı, bir saate 60 kWh elektrik tüketmektedir.

Bu basit yöntem ile öncelikli olarak telefonların ortalama kaç kWh enerji tüketmek üzere üretildiklerini araştıracağız. Ardından dünyada kaç adet telefon sahibi insan olduğunu öğreneceğiz ve bu şekilde telefonların ve diğer cihazların ne kadar elektrik tükettiğini hesaplayacağız.

Telefonlar Ne Kadar Elektrik Harcıyor?

Dünya üzerinde kaç adet telefon kullanan insanın yaşadığını biliyor muydunuz? İstatistiklere göre 2015 yılında yeryüzünde yaklaşık 4.15 milyar adet olan cep telefon sayısı, geçen zaman ile beraber 2019 yılında yaklaşık 4.68 milyara geldiği gözlemleniyor.

Yani 4 sene içerisinde 53 milyon adetlik bir artış yaşanmış. Akıllı telefonlara olan bu talebin arkasında yatan en büyük sebep artık onlarsız birçok iş yapılamaz duruma gelmiş olmasındandır. E-devlet veya herhangi bir siteye üye olmak için gereken sms veya ben robot değilim testleri akıllı telefonlar aracılığı ile yapılmaktadır. Pek çok eski telefon bu özellikleri gerçekleştiremiyor.

Enerji tüketimi için hesaplama yapacağımız akıllı telefonlar ise dünya üzerinde yaklaşık 2.87 milyar adet bulunmakta. Her gün bir defa şarj için tüketilen enerji 60kWh, bu miktarı dünya genelinde kullanılan telefon sayısı ile çarparsak ortaya 16.800.000.000 kWh gibi büyük bir enerji tüketimi çıkıyor. Fakat bu miktar gözünüze çok büyük gelmesin, ortalama 1 akıllı telefon yılda 1 dolardan daha fazla elektrik tüketmiyor. Yani her akıllı telefon tek başına çok az elektrik tüketimi yapmakta.

Televizyonlar Ne Kadar Elektrik Harcıyor?

Televizyonlarda durum biraz daha farklı bir hal alıyor. Çünkü boyutlar değiştikçe çalışması için gereken elektrik miktarı da değişmekte. Ortalama üzerinden gidecek olursak, 55 ekran LED televizyonlar ortalama 25 Watt elektrik tüketmekte. 164 ekran televizyonlar ise ortalama 150 watt elektrik tüketmekteler. Bu oranları saat başından hesaplarsak akıllı telefon kullanımının yaklaşık 3 katı kadar bir elektrik tüketimi ortaya çıkıyor.

Çamaşır Makineleri

Ortalama bir çamaşır makinesi 1.000kwk günlük elektrik tüketimi yapmaktadır. Akıllı telefonlar ve televizyonlar aksine beyaz eşyalar hafta bir veya iki kez kullanım süreleri ile her ne kadar çok fazla elektrik tüketseler de, az kullanımları ile bu oran dengelenmekte.

Klimalar

Listedeki elektrik tüketiminin rekortmeni klimalar eğer her evde olsaydı şuan buzullar sarı renkte olmuş olurdu. Bir klimanın, bir mekanı ısıtmak için açılış değeri yaklaşık 500 Watt. Saatler boyunca süren çalışama süresi ile beraber büyük sayı ortaya çıkıyor. Fakat klimalar telefonlar veya televizyonlar kadar sık kullanılmadığı için denge tekrar sağlanmış oluyor.

iPad’ler

Tablet konusunda iPad bu konuda doğa dostu bir ürün diyebiliriz. Bir iPad yıl boyunca kullanımının ardından yaklaşık 11.86 kilowatt enerji tüketiyor. Bu oran bilgisayar ve buzdolabı gibi beyaz eşyalara oranla gayet düşük.

Elektronik Cihazlar Doğaya Ne Kadar Zararlılar?

Sonuç olarak akıllı telefon, televizyon veya iPad gibi ürünler her ne kadar az elektrik tüketimine sahip olsalar da. Dünyada milyonlarca insan tarafından kullanılmaları ile büyük bir enerji tüketimi ortaya çıkıyor.  Elektrik kullanarak çalışan bu ürünlerin ihtiyaçlarının karışılabilmesi için yenilenemez enerji kaynaklarının kullanılması gerekiyor.

Her ne kadar yeşil bir dünyanın düşmanı olsalar da, yaygınlaşan güneş panelleri ve yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik üretimi yeşil bir hal almaya doğru ilerliyor. Gelecekte enerji tüketim ihtiyacı katlanarak artsa da, gelişen teknoloji ile beraber yeni çözümlerde bulunmuş olacaktır. 

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videolu anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...