Mandalorian Dizisi ve Stagecraft Teknolojisi

by Ayse Genc
Mandalorian

Mandalorian dizisi Star Wars evreninde geçen uzay temalı bir dizidir. Dizinin bu denli önemli olmasın ardında karakterlerinin ve hikayesinin beğenilmesi kadar dizinin çekim esnasında kullanılan teknolojidir. Herkesin bildiği gibi büyük bütçeli ve bol görsel efektli filmler ve diziler, yeşil bir ekranın önünde çekilerek sonradan gereken eklemeler yapılmaktadır. Bu sayede oyuncuları ve seti mümkün olmayan mekanlara taşıyabilmişçesine çekimler yapılabilir. Öncelikli olarak bu Stagecraft teknolojisinin özelliklerinden bahsedelim.

İlk defa sektörle buluşan dizi, hem bilim kurgu severler hem de kamera arkasında bulunan teknik ekip için yeni bir teknolojiyi ortaya koyuyor. Mandalorian efektlerini geliştiren Industrila Light & Magic şirketinin önemli isimlerinden Rob Bredow, tasarlanan görsel içeriklerin hazırlanmasında görev alan önemli isimlerden biri. Büyük şirketlerin ve dahi görsel efekt tasarımcılarının arkasında bulunduğu StageCraft teknolojisine gelin detaylı bir göz atalım.

Stagecraft Teknolojisi

Mandalorian

Teknik detaylara derinlemesine girmeden önce en basit haliyle Stagecraft teknolojisini anlamaya çalışalım. StageCraft, yeşil perdenin önünde çekilen görüntülerin sonrasında görsel efekt işlemlerinde uzman kişiler tarafından işlenmesine gerek kalmadan, çekim yapılan alanın arka planın da istenen görüntüyü oluşturabilen bir teknolojidir.

Bir hayli ilginç bir yenilik olan Stagecraft teknolojisi sayesinde artık filmler veya diziler önce yeşil perde sonra montaja maruz kalmadan, güçlü LED ekranlar önünde yapılan çekimlerle tamamlanabilir. Kapalı bir mekan içerisine yerleştirilen StageCraft LED ekranları sayesinde mekan istenilen arka plana dönüştürülebilir. Bu sayede oyuncular ve kamera ekibi normal bir şekilde çekim yapar, görsel efektler ve arka plan derinliği çekim esnasında istenen temaya göre şekillenir.

Peki, Mandalorian Nasıl Bu Kadar Gerçekçi Olabiliyor?

Çekilen görüntüleri izlerseniz herhangi bir sahtelik veya yanılsama hissetmezsiniz. Çünkü çekim esnasında arka planda yerini almış, 6 metre yüksekliğe ve 270 derece kavise sahip toplam 1.458 adet LED ekran sayesinde görüntüler hata payı bırakmaksınız her kareyi doldurabiliyor. Çekilen görüntüler, yapılan doğru arka plan düzenlemeleri ile 3 boyutlu bir ortam oluşturabiliyor. Özellikle hareketli sahnelerde değişmesi gereken arka plan için LED ekranlar anlık ayarlanarak, hareket eden bir arka plan yaratıyorlar.

Oyun severlerin tanıdığı bir oyun motoru olan Unreal Engine 4, bu teknolojinin başarılı olmasının arkasında yatan yazılımlardan biri. Bu yazılım sayesinde çekim esnasında yapılması gerek tüm değişiklikler anında yapılabiliyor. Örneğin arka plandan geçecek bir araba veya bir çığ sahnesi, hızlı ve kolay bir şekilde o anda tasarlanarak LED ekranlara yansıtılabiliyor.  Sinema ve dizi dünyası için geleceğin teknolojisi olarak görülen StageCraft çekim tekniği; maliyeleri ve zamanı düşürerek, daha sık tercih edilir bir hale geliyor. Batman filminin bu teknoloji ile çekileceği yapımcılar tarafından açıklandı. StageCraft teknolojisini hızlı ve daha verimli bir seyir ortamı için ileride sıklıkla göreceğimizi şimdiden söyleyebiliriz.

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videolu anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...