Microsoft Mesh ile Holografik Sanal Gerçeklik Nedir?

by Ayse Genc
microsoft mesh

Sanal ve artırılmış gerçeklik ürünleri pazarı beklenenden daha yavaş gelişti. Ancak Microsoft Mesh insanların farklı konumlardan ve farklı türden cihazlarla bağlantı kurmasını çok daha kolay hale getirerek sektörü hızlandırmaya çalışıyor.

Microsoft Mesh

Microsoft Mesh olarak adlandırılan yeni çabanın nihai hedefi, örneğin New York’taki bir ofiste Facebook’un Oculus VR başlığını kullanan bir kişinin Seattle’daki bir kişiyle Microsoft’un HoloLens 2 gözlüklerini kullanarak iş birliği yapmasına izin vermektir. Mesh uyumlu donanım ve yazılımı kullanan iki kişi, sanki varmış gibi gerçek zamanlı olarak ofislerinde görünen, konuşan ve hareket eden birbirlerinin sanal temsillerini görebileceklerdi. Her ikisi de değiştirebilecekleri veya manipüle edebilecekleri önlerine yansıtılan sanal grafiklerin veya dijital nesnelerin ortak bir görünümünü görebilir.

En azından Microsoft’un salı günü Ignite konferansında kamuoyunda ilk kez sergilediği vizyon buydu. Nihayetinde Mesh, kullanıcıları çeşitli VR cihazlarına, PC ve Mac bilgisayarlara ve akıllı telefonlara bağlayabilir. Ancak çeşitli donanım üreticilerinin Microsoft standartlarını kullanmayı kabul etmesini sağlamak şirketin umduğu kadar kolay olmayabilir. Microsoft’un HoloLens, Teams ve Office gibi popüler birliği yazılımı Mesh ile uyumlu olurken, diğer yazılım geliştiricileri bu tür kritik işlevler için şirkete bağlı olarak temkinli davranabilir.

Microsoft Mesh ile “Fiziksel olarak birlikte olmasanız bile insanlarla birlikte bulunabilirsiniz.”

Microsoft Mesh

Projede çalışan Microsoft teknik görevlisi Alex Kipman, tanıtımda “Bu, karma gerçeklik hayaliydi. En başından beri bu fikirdi” dedi. “Aslında içerik paylaşan biriyle aynı yerde olduğunuzu hissedebilirsiniz. Farklı karma gerçeklik cihazlarından ışınlanabilir ve fiziksel olarak birlikte olmasanız bile insanlarla birlikte bulunabilirsiniz.” dedi.

Mesh sistemi oyuncular için de faydalı olabilir. Pokémon Go’nun geliştiricisi Niantic’in CEO’su John Hanke, salı günü oyunun nasıl çalışabileceğini, farklı yerlerde duran oyuncuların hepsi aynı Pokémon karakterlerini gördüklerini gösterdi. Hanke, “Herkesi aynı odaya getirmek istiyoruz. Böylece insani bağ kurabilirler.” dedi.

Microsoft Mesh

Teknoloji endüstrisi yıllardır artırılmış ve sanal gerçekliğin geleceğini destekliyor. Ancak şimdiye kadar tüketicilerden ve işletmelerden yalnızca mütevazı bir ilgi uyandırdı. Birçok kurulum, yapılandırılması zor olabilen ve sarsıntılı, gerçekçi olmayan deneyimler sağlayan pahalı donanımlar gerektirir. Farklı donanım markaları arasında iş birliği yapmak zor veya imkânsız olabilir. Yine de bu potansiyel oluşum Microsoft ve Facebook gibi büyük şirketlerin çabalarını çekmeye devam ediyor. Apple’ın da kendi başına AR ve VR donanımı üzerinde çalıştığı söyleniyor.

CEO Satya Nadella yönetiminde Microsoft, Windows üzerindeki vurgusundan uzaklaştı. Bunun yerine stratejisini Amazon’un AWS ve Google’ın bulut çabalarıyla rekabet eden Azure bulut bilişim hizmetine odaklıyor. Farklı VR donanım ve yazılım markalarını birbirine bağlayan Mesh sistemi, perde arkasında Azure aracılığıyla çalışır. Microsoft, Mesh’in Apple’ın iPhone ve iPad için ARKit çerçevesi gibi her donanım üreticisi tarafından oluşturulan VR ve AR standartlarını kullanarak çalışacağını ve kullanıcıları ayrı bir yazılım yüklemeye veya Microsoft’un tescilli standartlarına güvenmeye zorlamayacağını söyledi.

Related Posts

Yorum Bırakın...