YouTube Tiktok’tan Rol Çalıyor!

by Ayse Genc
YouTube Shorts

YouTube ürün sorumlusu Neal Mohan, TikTok rakibi YouTube Shorts’un beta sürümünü mart ayından itibaren ABD’de piyasaya sürmeye hazırlandığını duyurdu. YouTube’un duyurusu, TikTok’un ABD’deki geleceği belirsizliğini korurken geliyor. Eski Başkan Donald Trump, kullanıcı verilerinin toplanmasıyla ilgili ulusal güvenlik endişelerini gerekçe göstererek uygulamayı yasaklamaya çalışmıştı. Ancak Biden yönetimi, Trump’ın TikTok’u yasaklama çabalarını yeniden değerlendirdi. Geçen hafta, yönetim bir federal temyiz mahkemesinden uygulama üzerindeki hukuki anlaşmazlığı durdurmasını istedi.

YouTube

Mohan, önümüzdeki aylarda YouTube’a gelecek bir dizi özelliği duyuran bir blog gönderisinde, YouTube ekibinin ABD’de daha fazla içerik oluşturucuya Shorts için erişim sağlayacağını söyledi. Mohan’a göre YouTube ekibi, özelliğin birkaç aydır var olduğu Hindistan’da Shorts ile başarı elde etti. Aralık ayından bu yana, “Shorts oluşturma araçlarını kullanan Hint kanallarının sayısı üç katından fazla arttı ve YouTube Shorts oyuncusu şu anda dünya genelinde günlük 3,5 milyardan fazla görüntüleme alıyor” diye yazdı.

YouTube’un bir TikTok rakibi üzerinde çalıştığına dair raporlar ilk olarak Nisan 2020’de ortaya çıktı. Ancak YouTube Hindistan’da eylül ayına kadar Shorts’u piyasaya sürmedi. Şirket, içerik oluşturucu tabanını ve aylık 2 milyar kullanıcısını TikTok’un popülaritesinin artmasıyla, ürünlerini mobil öncelikli bir ürüne nasıl genişleteceğini bulmaya çalışırken Instagram da aynı şeyi yapıyordu. Instagram, Reels’ı YouTube’un Shorts’u piyasaya sürmesinden kısa bir süre önce başlattı. Bu dünyanın en büyük iki teknoloji ve sosyal platformunun ByteDance uygulamasına yetişmek için yarışmasına neden oldu.

YouTube

YouTube Ekibi Hindistan’da Shorts ile Başarı Elde Etti

YouTube Shorts için Hindistan beta aşaması günlük 3,5 milyar küresel görüntülemeyle başarılı oldu. YouTube’un Shorts uygulamasını içerik oluşturucuların ve kullanıcıların eline mümkün olan en kısa sürede ulaştırmaya çalışması şaşırtıcı değil. Kasım 2020’ye gelindiğinde TikTok, 2018’de sahip olduğu kullanıcı tabanını üçe katlayarak büyümede sürekli artışlar görüyordu. Diğer şirketler gibi, TikTok’un işi de pandemi tarafından desteklendi. Uygulama evde sıkışıp kalan insanlara hiç bitmeyen bir yeni akışla etkileşim kurma yeteneği sağladı. TikTok’un bu yıl da aylık 1 milyar aktif kullanıcı hattını aşması bekleniyor.

Tüm bunlar, YouTube’un neden içerik oluşturuculara platform için videolar hazırlamalarını sağlayacak özellikler sunmanın yeni yollarını bulduğunu açıklamaya yardımcı oluyor. Mohan’ın blogu, hayranların videonun üstünde görünen bir defalık alkışlama animasyonu satın almasına olanak tanıyan alkış dahil olmak üzere yeni para kazanma özelliklerini de duyurdu. Yaratıcılara, satın alınan her alkıştan elde edilen gelirin belirli bir yüzdesi veriliyor. Super Chat dahil buna benzer araçlar zaten mevcut. Mohan, özelliğin içerik oluşturuculara ne zaman sunulacağı hakkında bilgi vermedi. Yalnızca insanların bu yılın ilerleyen günlerinde onu “açmaları” gerektiğini söyledi.

Bunun da ötesinde, YouTube bu yılın ilerleyen aylarında kullanıma sunulacak “yeni bir entegre alışveriş deneyimi” nin beta testini yapıyor. Buradaki fikir, insanların fikirlerine güvendikleri kanallardan ürün satın alabilmeleridir. Bir YouTube sözcüsüne göre içerik oluşturucular, videolarında ürünleri etiketleyerek görüntüleyenlerin isterlerse satın almalarına olanak tanıyabilir. Ürün YouTube kataloğunda olduğu sürece, içerik oluşturucular onları etiketleyebilir ve izleyiciler bu ürünleri satın alabilir. Şu anda bu ürünler güzellik ve elektronik kategorileriyle sınırlıdır. Mohan, YouTube TV akış paketinin 4K çözünürlük, çevrimdışı görüntüleme ve sınırsız eşzamanlı akış içeren yeni bir eklenti paketi sunacağını söyledi. Google’daki yöneticiler, geçen yıl YouTube TV’nin ABD’de 3 milyon aboneyi aştığını ve Hulu’dan sonra internet üzerinden sağlanan ödemeli TV hizmetleri arasında ikinci sırada olduğunu söyledi.

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videou anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...