NASA Moon Megarocket Testi Planlanandan Erken Kapanıyor

by Ayse Genc
NASA

NASA, 16 Ocak Cumartesi günü devasa yeni roketinin ana aşamasını (Uzay Fırlatma Sistemi) (SLS), hızlandırıcının motorları planlanandan daha erken kapandığında erken sona eren kritik bir testte ateşledi. Ajans, Uzay Fırlatma Sistemi roketinde uzun ve karmaşık bir dizi testi tamamlıyordu. Sıcak ateş testi, sekiz testin sonuncusuydu.

NASA’nın Mississippi Körfezi yakınlarındaki Stennis Uzay Merkezi’ndeki bir test standının tepesinde canlanmaya çalışırken, NASA’nın Artemis ay programının en önemli parçası olan devasa roketin çekirdek güçlendiricisine güç veren dört RS-25 motorundan duman ve alevler yükseldi. Ateşleme 5:27 EST’de (2227 GMT) meydana geldi ve 700,000 galon (2,6 milyon litre) kriyojenik yakıt 1 dakikadan biraz fazla bir süre kükrerken, planlanandan çok daha kısa bir süre boyunca motorlardan aktı.

NASA Şefi; “Bugün her şey senaryoya göre gitmedi”

Testin 485 saniye (veya 8 dakikadan biraz fazla) çalışması gerekiyordu, bu da motorların uçuş sırasında yanacağı süre. NASA, motor ateşlemesinin ardından dört RS-25 motorunun 60 saniyenin biraz üzerinde ateşlendiğini söyledi. NASA şefi Jim Bridenstine testten sonra Cumartesi geç saatlerde “Bugün her şey senaryoya göre gitmedi” dedi. “Ama çok sayıda harika veriye sahibiz, pek çok harika bilgi.”

NASA yaptığı açıklamada, “Ekip geri sayımı başarıyla tamamladı ve motorları ateşledi. Ancak motorlar sıcak yangında bir dakikadan biraz daha fazla durdu” dedi. “Ekipler, erken kapatmanın nedenini belirlemek için verileri değerlendiriyor ve ileriye dönük bir yol belirlenecek.”

Çalışanlar son teslim tarihlerini karşılamak için ellerinden geleni yapıyorlar ve NASA henüz test başlangıcını resmi olarak değiştirmedi. Bu nedenle her şeyi güvenli ve zamanında tamamlayacaklarını umuyoruz. Ajans, durum gerektirdiğinde uyarlamalarda da ustadır. Bununla birlikte, NASA’nın SLS’yi yalnızca bir test görevi için değil, aynı zamanda 2023’te Ay’ı çevreleyen bir insan görevi için de onaylaması gerekiyor. NASA’nın yapmayı umduğu gibi, 2024’te astronotlarla ayın yüzeyine ulaşmak için kilometre taşlarının zamanında kontrol edilmesi gerekecek.

Ekipler teste tabi tutulan roketin çekirdek aşamasını, ilgili ekipmanı ve üretilen verileri denetleyeceğinden, ne olduğunu anlamak biraz zaman alacaktır. NASA, çalışma tam olarak tamamlanmasa da verilerin görev çalışması için yine de faydalı olacağını söyledi. Stennis Merkezi direktörü Rick Gilbrech, aynı NASA açıklamasında, “Bugünün erken kapatılmasından öğrenecek, gerekirse düzeltmeleri belirleyecek ve ilerleyeceğiz” dedi.

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videou anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...